Balans

Pilatesdocent Brenda Voet: ‘We gebruiken ons lichaam zonder er bij na te denken’

Bewust bewegen

Lees meer

Het lichaam is gemaakt om te bewegen. Maar hóe we dat moeten doen hebben we nooit goed geleerd, zo vindt pilates-docent Brenda Voet van Résidence Oud-Bommenede in Zonnemaire. “We denken dat we moeten knallen en dat we dan goed bezig zijn. Niet dus.”

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT

Wie het terrein van Résidence Oud-Bommenede aan de Kijkuitjesdijk in Zonnemaire oprijdt, valt het meteen op: het vele groen, het wijdse landschap en de rust. Er is een landbouwbedrijf, twee minicampings, enkele zorgchalets en een pilatespraktijk. Eigenaar Brenda Voet: “We combineren hier natuur, recreatie en revalidatie. We hopen dat er binnenkort begonnen kan worden met de bouw van zeventien zorgvilla’s, want alles is aanwezig voor optimale ontspanning en werken aan het lichaam.”

Brenda heeft passie voor gezondheid en bewegen. Ooit gaf ze aerobics, gewoon omdat ze het leuk vond. Inmiddels is ze docent klassieke pilates en dat gaat veel verder dan zomaar bewegen. “Ik kijk heel technisch naar het lichaam: hoe mensen bewegen en waar de disbalans zit.”

Het maakt daarbij niet uit of je 18 of 88 jaar bent, fanatiek sporter of veel minder actief, er is altijd wel winst te boeken, zo is Brenda overtuigd. “Fanatiekelingen denken dat ze keihard moeten knallen en dat ze dan goed bezig zijn, maar vanuit de klassieke pilates zeggen we: leer eerst goed bewegen en ga er dan pas flink tegenaan.”


Powerhouse

Als we bewegen doen we vaak veel met de armen en benen, maar weinig vanuit de kern. In de klassieke pilates noemen we dat je ‘powerhouse’ en dat bestaat uit je bilspieren, de binnenkant van je bovenbenen en je buikspieren. Die beginnen trouwens al bij de ribben, hè! Vaak wordt alleen de buitenkant getraind, maar je moet juist de dieper gelegen spieren trainen. Wij brengen in onze praktijk alle spieren – dat zijn er meer dan zeshonderd – in beweging en in balans.”


Toch opvallend: een stelsel hebben van botten en spieren dat gemaakt is om te bewegen, maar dat men dan niet weet hóe het goed te gebruiken. “De mens is van nature lui. Veel mensen zitten bijvoorbeeld een beetje krom en spannen de buikspieren niet aan. Dat noemen we relaxed. We kiezen altijd de makkelijkste weg. We gebruiken ons lichaam zomaar, gaan gewoon maar lopen, totdat we last krijgen. Vaak als we ouder worden en de eerste pijnen krijgen, gaan we meer op onze houding letten. Dan pas. Last van onze rug? We kopen een nieuw matras. Last van onze voeten? We denken de meest waanzinnig goede schoenen te moeten kopen en soms ook nog steun-zolen. Voeten zijn zó belangrijk, maar negen van de tien keer zie ik ‘lieve voetjes’ zonder kracht erin. Wij geven oefeningen om de spieren in de voeten te trainen. We maken mensen bewust hoe spieren te gebruiken, van het hele bewegingsapparaat.”


Kleuters

Brenda vindt dat kleuters eigenlijk al spelenderwijs zouden moeten leren hoe te bewegen. “Leer speels je billen aan te spannen. Laat voelen waar spieren zitten en wanneer je wat aanspant.” Ze is redelijk positief over de huidige generatie van 80- en 90-jarigen. “Die hebben nog veel moeten werken met hun lijf, dus dat bleef in conditie.” Nee, dan de aankomende generaties die van alle gemakken zijn voorzien…


Revalidatie

Hoewel iedereen baat kan hebben bij pilates, ontvangt Brenda vooral revaliderende cliënten. Niet zelden hebben ze al een jarenlang zorgtraject achter de rug. Zonder gewenst resultaat. “Ze zijn bij de fysiotherapeut, orthopeed, neuroloog, osteopaat en/of chiropractor geweest… Ze weten het op den duur niet meer.”


Er wordt niet snel gedacht aan pilates als mogelijke oplossing tegen pijnklachten. “Dat komt deels doordat pilates niet vergoed wordt vanuit de zorgverzekering. Verder is er in Nederland weinig kennis over bij zowel cliënten als zorgprofessionals. Laatst had ik een man die last had van een teen die omhoog stond. De orthopeed opperde de teen vast te zetten met een pin. Gelukkig heeft hij dat niet laten doen. We hebben getraind op sterkere voeten en al na een week – na oefeningen hier en thuis – ging het beter. Binnen een maand was hij er helemaal vanaf.”


Succesverhalen, ze kan ze moeiteloos opnoemen. Over een mevrouw die al meer dan dertig jaar wekelijks naar de fysiotherapeut ging met rugpijn. “Door simpele oefeningen voelde ze al na de eerste keer verlichting. De oefeningen geven we mee, zodat ze er thuis mee aan de slag kunnen. Het moet goed in het systeem komen.”


Of een jonge vrouw waarop medici geen grip kregen en het ‘tussen haar oren zou zitten’. “Na afloop hier trok ze haar schoenen aan en zei: jeetje, ik voel nu al verlichting. Op onze apparatuur beweeg je niet alleen heen en weer, maar creëert ook letterlijk ruimte in het lichaam.”


Bijzonder is ook het verhaal van de man die zijn been had verbrijzeld. “Die liep mank toen hij binnenkwam. Het was en is geen makkelijk traject, maar die kan nu 5 kilometer wandelen en voetballen met de kinderen. De medische wereld kijkt naar het trauma en dat wordt hersteld. Het been was goed getraind, maar de rest van het lichaam bewoog daar omheen.”

“Er is zoveel meer kwaliteit van leven te behalen én uiteindelijk heb je ook nog eens veel minder zorgkosten. In de acht jaar dat ik klassiek pilates geef, kan ik zeggen dat het zich heeft bewezen. Het is prachtig om de dankbaarheid bij mensen te zien als ze zonder of met minder pijn verder kunnen.”


Preventief

Naast mensen met zwaardere pijnklachten ontvangt Brenda ook cliënten die preventief aan de slag gaan. “Die hebben lichte klachten, weten dat ze niet optimaal bewegen en willen erger voorkomen. Of sporters die er meer uit willen halen en blessures willen voorkomen. Er zijn er ook die bijvoorbeeld vóór hun heupoperatie komen. Door de juiste spieren te trainen, herstellen ze sneller na de operatie en hebben minder pijn.”


Werkwijze

Een belangrijk apparaat in de pilatespraktijk is de zogenoemde ‘reformer’; een bed met schouder-, hoofd- en voetensteun. “Hierop doe je gecontroleerd oefeningen. We kunnen dan al snel aflezen wat er aan de hand is. Staat je bekken scheef? Zijn je buikspieren niet sterk genoeg? Hoe komt het dat de heup scheef gaat bij die ene oefening? Waarom buigt iemand wel soepel de ene kant op, maar niet de andere kant? Het zijn elke keer weer puzzels om te komen tot de oplossing. Heel leuk, boeiend en dankbaar om te doen.”


Door de oefeningen op de reformer met een-op-een begeleiding leren cliënten beter bewegen en dat vergroot het positieve effect tijdens de matlessen in groepsverband. “We zijn geen sportschool en werken dus met kleine groepjes van maximaal vier personen. Intensieve begeleiding zorgt voor beter en sneller resultaat. Voorheen was de groep zeven personen, maar vanwege corona hebben we dat aangepast.”


www.oudbommenede.nl

Deel dit artikel: