Bewegingen

Solofietstocht voor KWF

Roy Bogaert fietste voor het goede doel 300 km alleen door de provincie.   

Gezonde kantine bij Brû

Bruse Boys wordt in kleine stapjes een steeds gezondere kantine.

Column Lijf & Leed

Fysiotherapeut Erwin Schell over gezondheid in coronatijd

Wandeltocht tegen kanker

Esther Hoeneveld uit Dreischor: “Wandelen geeft mij mentale steun”

Zwarte band voor Sam

Sam van Oosten zorgt voor primeur bij karateclub Isshoni

Column SportZeeland

We mogen weer! Toch maakt Patrick Vader zich ook zorgen

Goed doel

Solofietstocht voor het goede doel

Zondag 7.00 uur op de wielrenfiets stappen om na 300 km ‘s avonds om 19.00 uur terug te keren. Roy Bogaert uit Zierikzee trok 5 juli solo door de provincie: Grevelingendam, Philipsdam, Oesterdam, Kruiningen, ‘s Heerenhoek, rondje Zeeuws-Vlaanderen, Arnemuiden, Stormvloedkering, Burgh-Haamstede, Renesse, Scharendijke en Kerkwerve. 

Met deze tocht haalde Roy 1.689 euro op voor KWF Kankerbestrijding. “Vanwege corona waren allerlei grote evenementen, zoals Alpe d’HuZes en Delta Ride for the Roses afgelast. Voor KWF vielen enorme inkomsten weg”, aldus Roy, wiens vader Eddie (ex-voorzitter van Delta Ride for the Roses) vervolgens ‘Zeeland in actie’ opzette. “Idee is dat middels individuele acties alsnog geld wordt opgehaald. Daaraan wilde ik meedoen. Mijn beide ouders hebben kanker gehad.”


Code geel

Naast de afstand vormde vooral de stevige wind een uitdaging. Het was een solotocht dus bescherming van collega-wielrenners ontbrak. “Het was bar en boos, maar desondanks vond ik een goede cadans van trap en ademfrequentie. In het laatste deel werd ik als verrassing vergezeld door ploegmaatjes van de Vecchio’s. Dat was ook het punt waarop de wind eindelijk eens echt in het voordeel ging draaien”.

Roy, bestuurslid van Wielerronde Zierikzee en oud-winnaar van de Ronde van Burgh-Haamstede, zat decennialang niet meer op de fiets om een paar jaar terug weer te beginnen. Vanwege corona stapte hij steeds vaker op de wielrenfiets. “Door het vele online vergaderen had ik behoefte naar buiten te gaan. Mijn basis was dus al vrij goed.” 

Certificaat

Gezonde kantine bij Bruse Boys

Met eenvoudige stapjes heeft v.v. Bruse Boys voor een steeds gezondere kantine gezorgd. Daarbij wordt de vereniging gecoacht door Team:Fit, onderdeel van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Bestuurslid Anne-Marie Roth: “Het gaat om simpele dingen, zoals het water bovenin de koeling zetten in plaats van bier, een volkoren tosti en iets vegetarisch aanbieden.” Op de bar staan snoepgroentes die geleverd worden door TBK Bruinisse en Organic Brothers uit Sirjansland. Daar staat ook een waterkan. “Hoewel we ook flesjes verkopen, hebben we dat gedaan zodat de jeugd sneller een glaasje pakt. Die limonade kopen ze na de wedstrijd toch wel.”


Certificaat

Aan de vereisten voor het bronzen certificaat voldoet Bruse Boys inmiddels. Vanwege corona is die echter nog niet uitgereikt. De club wil doorpakken naar zilver en goud. De frituurpan verdwijnt niet. 

Anne-Marie: “We hoeven niets te laten. Het is én-én. Je biedt voor alles een gezonder alternatief. De volkoren tosti gingen gelijk al vanaf het begin net zo snel op als de witte. Naast de roze koeken verkopen we ook een Hero notenkoek.” Meer fruit en meer zuivel, zoals Optimel en chocomel zonder suiker, zijn enkele vervolgstappen.

Lijf & Leed

Gezondheid in coronatijd

Het afgelopen anderhalf jaar heeft de wereld aardig op zijn kop gestaan. Iets waar we al jaren over hoorden, werd in één keer werkelijkheid: een pandemie. Hierdoor is ons sociale leven, bedrijfsleven en gezondheid flink op de proef gesteld.


Scholen en bedrijven dicht, verplicht thuiswerken, geen visites, geen restaurant, film of theater. Ook het gezamenlijk sporten was niet meer mogelijk. Voor een grote groep mensen is sporten werken aan je gezondheid, maar ook een sociale aangelegenheid waardoor zij gemotiveerd blijven om te sporten. Daarnaast is er een groep die graag wedstrijden doet om zich met anderen te meten. Dit kwam ook ineens allemaal te vervallen. Mentaal doet dit iets met je, maar ook lichamelijk.


Als sporter weten we natuurlijk dat bewegen is gezond, het zorgt ervoor dat je fitter wordt en beter slaapt. Ook zorgt het ervoor dat het risico van een aantal ziektes wordt verlaagd, zoals diabetes, hart - en vaatziektes.

Zeker in combinatie met gezond eten en drinken kan je je weerstand verbeteren. Eet gevarieerd, veel groente en fruit, volkoren producten, drink veel water in plaats van limonade of sapjes en wees matig met alcohol.


Nu het beoefenen van vooral team- en binnensporten was weggevallen, werd de motivatie om actief bezig te zijn langzaam steeds minder bij een grote groep sporters. Gelukkig zijn er ook sporters die hun heil in een andere vorm van sport zijn gaan zoeken, zoals wandelen, fietsen, hardlopen, etc.


Het buiten sporten is echt toegenomen in de coronatijd. Vooral de fietsen vlogen als zoete broodjes de winkels uit. Ook sommige teamsporten, voor zover het door de overheid werd toegelaten, zochten hun heil buiten, zo ook de sportscholen.


Zelf ben ik een fanatiek buitensporter en het deed mij goed om te zien hoeveel meer mensen er aan het wandelen, hardlopen en aan het fietsen waren de afgelopen maanden.

Dit brengt helaas voor sommigen ook wel blessures met zich mee, maar door je goed te laten begeleiden is een voorspoedig herstel weer mogelijk, zodat je het sporten weer kan oppakken.


Gelukkig krijgen we nu langzaam steeds meer mogelijkheden, maar dat wil nog niet zeggen dat we van het coronavirus af zijn. Het blijft dus belangrijk onze gezondheid in de gaten te houden en verstandig met onze sport om te gaan.


Erwin Schell, Schell Fysiotherapie, Zierikzee

Maak Kanker Kansloos

Wandeltocht tegen kanker

“Kijk niet te veel vooruit en geniet van wat de dag brengt. Carpe diem”, zo verwoordt Esther Hoeneveld (56) uit Dreischor haar levensfilosofie. Ze heeft kanker en is ongeneeslijk ziek. “Momenteel zit ik weer in zwaar weer. De spanning die dat met zich meebrengt, went nooit.”

Down klinkt ze niet. Energiek vertelt ze over haar bezigheden, zoals wandelen, fietsen en ‘lekker wroeten in de tuin’. “En sinds dertien maanden ben ik oma!”

Wandelen en fietsen doet ze alleen of met haar jeugdvriendin Jean. “Langs de Oosterschelde of door de polder. We komen op de mooiste plekjes. We zijn hier opgegroeid en kenden het al, maar nu genieten we er op een andere manier van. Het helpt fantastisch om je zinnen te verzetten. Wandelen geeft zoveel mentale steun. Met corona zat iedereen opeens in een bubble, maar dat was ik al gewend.”

Op de koelkastdeur in huize Hoeneveld hangt een poster met de titel ‘De kracht van wandelen.’

Esther leest voor: “Het is goed voor je hersenen, je geheugen, je stemming, je gezondheid, je levensduur, je hart, het helpt tegen overgewicht. Ontzettend eenvoudig, verbazingwekkend effectief. Wetenschappelijk bewezen, elke dag wandelen kan je gezondheid, lichaam en geest transformeren.”


Tocht tegen Kanker

Aangezien ze graag wandelt en fietst, twijfelde ze geen moment om eind juni mee te doen aan de ‘Tocht tegen Kanker’ (onderdeel van de campagne Maak Kanker Kansloos) om zo geld op te halen voor het Daniel den Hoed Fonds. “Vanwege corona zijn allerlei nieuwe initiatieven ontstaan, zoals deze tocht. Geen massaal event, maar iedereen kon op z’n eigen moment en eigen locatie meedoen.”


‘Woktokken’

Esther vormde een wandelteam met zus Kim de Vos, diens dochter Noa (16) en vriendin Jean. Onder de naam ‘WokTok64’ liepen ze 22 kilometer op het eiland.

“Jean en ik zeggen altijd tegen elkaar: zullen we vandaag gaan ‘woktokken’? Het is een verbastering van het Engelse ‘walk’ en ‘talk’, oftewel wandelen en praten. En 1964 is ons bouwjaar. Mijn dochter Jordan wandelde ook met een groep vriendinnen, op de Veluwe onder de naam ‘De Vrouwen van Schouwen’”


Positiviteit

WokTok64 haalde liefst 2.200 euro op, waarmee het team in de landelijke top-10 stond. “Ongekend, zoveel donaties en leuke, lieve reacties. De aanloop ernaartoe gaf op die manier al zoveel positiviteit.”

Ze is overtuigd dat het geld goed besteed gaat worden. “De ontwikkelingen gaan zo fantastisch snel. Er worden medicijnen ontwikkeld die zijn afgestemd op het individu in plaats van een algemeen medicijn voor iedereen. Ik hoop dat de ziekte in de toekomst niet meer ongeneeslijk zal zijn.”

Karate

Sam van Oosten uit Nieuwerkerk behaalt zwarte band

De vijftienjarige Sam van Oosten uit Nieuwerkerk is de eerste leerling van karateclub Isshoni die de eerste dan (zwarte band) heeft gehaald. Zaterdag 10 juli was in Laco het examen. “Ze heeft er tien jaar hard en serieus aan gewerkt”, is sensei (leermeester) Dennis Molendijk trots. In totaal gingen vijftig leerlingen op voor een hogere graad.

Sam: “Eigenlijk zou ik naar Londen gaan voor dit examen, maar vanwege corona ging dat niet door. Ik wil dat alsnog een keer doen, want dat is goed voor mijn ervaring.”


Onzeker

In de tien jaar dat ze op karate zit, heeft Sam zich niet alleen op technisch vlak ontwikkeld. “Ik was heel onzeker op de basisschool en de eerste jaren op de middelbare school. Door karate kreeg ik meer zelfvertrouwen en leerde ik van me af te bijten. Ik ging op den duur zelfs zelf karateles geven, kon makkelijker met mensen omgaan.” De wetenschap zich te kunnen verweren, deed haar zelfvertrouwen goed. Slechts één keer heeft ze haar karatekennis toegepast buiten de lesmuren. “Ik zal nooit zomaar iemand een klap geven als die vervelend doet, maar een keer viel een jongen mij aan en moest ik mij verdedigen. Daarna was het gezeur klaar.”


Afsluitend event

Een week na het examen volgde nog een bijzondere dag voor Sam en haar clubgenoten. Het seizoen werd afgesloten met een militaire bootcamp op de Grevelingen en aan de Brouwersdam. Deze was opgezet door Dennis Molendijk, eigenaar van Isshoni Karate, en enkele van zijn oud-collega’s bij de marine. Zo’n vijftig kinderen deden mee aan operatie ‘Stiekem Sterk’. Sam: “Jong en oud zaten door elkaar in teams. Wij moesten de jongsten van zes jaar helpen door te zetten.” Een hele opgave met allerlei spannende en zware opdrachten, zoals varen met een snelle RIB-boot, hindernisbaan, handgranaatwerpen, boomstammenrace, et cetara. “Maar het was supergaaf!”

Coriene Lodder & Carel Schott 

Eigenaren Schott & Co; een landelijk opererend opleidings-instituut op het gebied van leefstijl, sport en vitaliteit


info@schottenco.nl

Column

We mogen weer!

De sportsector mag weer open. We mogen weer wedstrijden organiseren en aan evenementen deelnemen. Hoe mooi is dat? Met een aantal grote sportevenementen is en was het een geweldige sportzomer. Het EK voetbal, de Olympische Spelen, de Tour de France, we konden er allemaal weer van genieten.


Tegelijkertijd maak ik mij ook een beetje zorgen. De sportsector heeft wel heel lang stilgelegen! Hebben we er nog wel zin? Sluiten we ons nog wel aan bij ons lokale cluppie? Kennen we het gevoel van verenigen nog? Is de sportsector sterk genoeg om deze klap op te vangen? Dergelijke tegenslagen hebben we immers nog nooit gehad. De sport heeft nog nooit zo lang stilgelegen. Ja, wel eens een weekje vanwege slecht weer, sneeuw of ijs, maar zo lang en zo beperkt... Ik ben erg benieuwd.


Corona heeft zijn impact echt wel gehad. Er is namelijk, vanwege die beperkingen, veel minder en ook anders bewogen door de Zeeuwen. En ook in andere samenstellingen, veel meer met het gezin in plaats van met je vrienden. Het competitieve element is voor velen meer dan een jaar weggeweest. Ook hebben we onze sportvrienden/teamgenoten veel minder vaak gezien. Allemaal wel verklaarbaar, toch vermoed ik dat dit impact zal hebben op onze verenigingsstructuur en verenigingscultuur.


Natuurlijk hoop ik dat we het met z’n allen weer snel oppakken en dat de vrijwilligers weer de spirit hebben om de Zeeuwen in beweging te brengen. Misschien is dat ook wel mijn boodschap. De kracht van sport zit ‘m in het verenigen, zoek elkaar weer op en verleid elkaar om meer te gaan bewegen. Geef je cluppie en jezelf de kans om de kracht van sport te laten zien.


Patrick Vader, SportZeeland