SPORTFAMILIE

Henk, Babs en Leanne van den Berg (Renesse)

Het kon niet anders dan dat Leanne in de paardensport terecht zou komen. Van beide ouders kreeg ze het virus mee. Moeder Babs: “Toen Leanne nog een baby was, zette ik soms de kinderwagen in de stal en ging ik paardrijden.”

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT

Vader Henk begon ruim dertig jaar geleden met de overbuurman met het fokken van trekpaarden. Vanuit dat fokken ontstond op den duur op Schouwen-Duiveland de mensport. En moeder Babs zat vroeger zowel op het paard bij dressuurwedstrijden, als achter het paard bij het mennen. “Toen Leanne nog een baby was, zette ik soms de kinderwagen in de stal en ging ik paardrijden. Een klein stukje maar hoor, ik bleef in de buurt”, bekent Babs. De nu 25-jarige Leanne: “Ik heb het virus niet zomaar gekregen. Daar is geen twijfel over.”


Allround

Vanaf haar zesde jaar begon Leanne met paardrijlessen. Als ze geen les had, was ze alsnog op Manege Grol in Renesse te vinden. De familie Van den Berg woont er immers tegenover. Vanaf haar negende jaar begon Leanne ook met het mennen met shetlanders. 

Op haar twaalfde kreeg ze haar eerste eigen pony. Aanvankelijk reed ze er alleen dressuur- en springwedstrijden mee, maar na vijf jaar werd het paard ‘beleerd’ om voor de kar te rijden. Leanne: “Op den duur namen we de shetlanders én de pony mee naar menwedstrijden en deed ik mee met meerdere aanspanningen.”


Mennen trekpaarden

Of dat nog niet genoeg was, kwam daar nog een onderdeel bij: het mennen met trekpaarden. Op haar vijftiende jaar had Leanne daar al eens kennis mee gemaakt. Vader Henk was door een hernia geveld, waarna ze een jaar lang de wedstrijden in de Power Horse Competition (PHC) overnam. “Dat was erg leuk om te doen. We hadden echter maar één trekpaard die hieraan mee kon doen en het was echt de sport van mijn vader.”

Een paar jaar later, toen Leanne 18 jaar was, kreeg het mennen met een trekpaard alsnog een vervolg: van een sponsor kreeg ze er één. Henk: “Tijdens een PHC-wedstrijd werd ik in de vip-ruimte aangesproken: waarom koop je geen trekpaard voor je dochter? Ze doet het zo leuk. Ik zei: doe dat lekker zelf! En dat gebeurde.” Inmiddels is het paard eigendom van de familie en is er zelfs nog een trekpaard bijgekocht. “Afwisselend men ik met twee- of enkelspan.” Niet zonder succes, want prijzen stromen binnen. Dit jaar dingt ze dan ook mee naar de titel Sporter van het Jaar op Schouwen-Duiveland.

Nieuwe uitdagingen wachten. Vorig jaar kocht Leanne namelijk een KWPN-paard (paard dat speciaal wordt gefokt voor de paardensport). “Zij is nu bijna twee jaar. Daar wil ik alles mee gaan doen: dressuur, springen en mennen. Samen met het paard wil ik kijken wat we het leukste vinden. Ik moet nog even wachten, want een paard mag pas beleerd worden als die drie jaar is. Dan is het meer volgroeid.”

De familie Van den Berg pacht een wei bij de duinen in Renesse. Daar staan de paarden het hele jaar buiten: drie trekpaarden (Dieuwertje, Gera en Tom), twee ‘gewone’ paarden (Lady en Zahra) en twee shetlanders (Meiske en Jip). Het betekent dat de familie er dagelijks mee bezig is: voeren, verzorgen en berijden. “Gemiddeld ben ik er wel minimaal 20 uur per week mee bezig. Dat is nog zonder de wedstrijden”, berekent Leanne snel. Babs: “Ze hoeven niet elke dag te lopen. Dat is wel nodig als je paarden op stal hebt staan.”


Vrachtwagen

Naast het huis staat een vrachtwagen met daarin een keukenblok en slaapgedeelte. Daarmee gaat de familie naar wedstrijden. Henk: “Bij tweedaagse wedstrijden vertrekken we vrijdags en komen zondagavond weer thuis.” Hoewel haar ouders vaak meegaan, is Leanne niet meer afhankelijk van haar vader als chauffeur. “Sinds twee jaar heb ik zelf een groot rijbewijs. Zo hoef ik minder een beroep op hem te doen.”

Deel dit artikel: