JONG GELEERD
Onder het mom jong geleerd, oud gedaan, kunnen kinderen steeds jonger lid worden van een vereniging of met een sport starten. Een rondje langs dansende, huppelende, springende, klimmende en trappende peuters en kleuters.
TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT • VIDEO THUMBED
PEUTERGYM BIJ JUF GINA
Al vanaf anderhalf jaar doen er kindjes mee aan het kind- en oudergym bij GV Delta Sport in Zierikzee. Vol enthousiasme laat Gina Kemmeren ze rollen, kruipen, springen, klauteren en glijden. In vijftien lessen werken de kinderen toe naar het Nijntje Beweegdiploma. “Dat is een feestje waarbij ouders, opa’s en oma’s komen kijken.”
Het Nijntje Beweegdiploma komt uit de koker van de KNGU. Gina volgde hiervoor een eendaagse opleiding. “Elke les is er een ander hoofdthema, zoals over de balk lopen, onder de mat kruipen, springen met twee voeten, trampolinespringen, een bal kunnen rollen en stoppen. Ook moeten de kinderen bijvoorbeeld met een pittenzakje in de hand oefeningen doen. Daardoor leren ze twee dingen tegelijk te doen.”
Hoewel het vooral vrijheid blijheid is, geeft Gina ook tips, zodat de kinderen veilig leren bewegen. “Veel kinderen vinden het spannend om bijvoorbeeld van de kast af te springen. Dan leer ik ze op hun voeten te landen in plaats van op hun knieën.”
FANTASIE
Elke les begint met dansen. Daarna is er een parcours met oefeningen waarvoor Gina haar fantasie gebruikt. “De laatste twintig minuten bewegen ze vrij door de zaal, want zelf ontdekken hoort echt bij de leeftijd van 2 à 3 jaar. Laatst had ik een meisje dat spontaan zelf een ‘parcours’ maakte en dingen bedacht. Prachtig.”
TERUGKEER
Liefst 90 leden telt het kind- en oudergym, verdeeld over vier groepen. “Binnen 3 jaar is het enorm gegroeid. Kinderen zie je na het kind- en oudergym even vetrekken vanwege school en het halen van het zwemdiploma, maar velen keren daarna terug bij de club. Een meisje die ik bij kind- en oudergym had, zit nu in de hoogste selectiegroep van het turnen.” Een pad dat Gina overigens ook zelf volgde. Ooit was haar moeder trainer bij het kind- en oudergym en volgde de kleine Gina de lessen. Sinds ze van het CIOS kwam, is zij de trainster. Alle energie die Gina erin steekt, krijgt ze volop terug. “Ik ontvang veel tekeningen van de kinderen en ze willen naast je zitten in de kring. Ik hoor ook veel reacties van ouders dat de kinderen zeggen: wanneer gaan we weer naar juf Gina? Erg leuk.”
TRAINEN OP STILSTAAN
Vanaf 6 jaar kunnen kinderen terecht bij Isshoni Karate in Zierikzee. Jonger heeft volgens sensei/docent Dennis Molendijk geen zin. “De oefeningen zijn daarvoor te lastig.”
Bijna dertig kinderen zitten in de jongste leeftijdscategorie (6-9 jaar). Ze trainen in twee groepen. Sommigen hebben nog maar een handvol lessen gevolgd, terwijl een ander al een oranje band heeft. “Ze kunnen zo goed bij elkaar afkijken.”
Na de warming-up volgen meestal wat basistechnieken, zoals leren trappen, leren stoten en goed leren staan. Daarna doen de kinderen partneroefeningen, vaak met een bepaalde spelvorm. “Probeer de band van de ander los te krijgen, probeer de ander op de rug te tikken, dat soort dingen.”
INCASSEREN
Doorgaans wordt afgesloten met kumite, oftewel sparren. “Ja, soms krijgt iemand een klap in zijn buik ofzo, maar 9 van de 10 keer is het niet de pijn, maar de schrik waardoor ze moeten huilen. Meestal geef ik ze een aai over de bol en maak ik een grapje. Incasseren moet je leren.”
Twee keer per jaar is er een examen, waarbij een diploma en een band of streepje behaald kan worden. Dennis: “Ik laat ze pas examen doen als ik weet dat ze het ook daadwerkelijk halen. We laten de kinderen niet falen. Sommigen kinderen hebben moeite met de druk, terwijl zo’n examen maar een momentopname is.”
RESPECT
Respect en discipline zijn erg belangrijk bij karate. Een kindje dat binnenkomt, terwijl de les al begonnen is, neemt op de knieën plaats bij de ingang. “Die loopt niet zomaar de les in. Eerst moeten ze twee keer groeten door te buigen en wachten op toestemming om mee te doen.” Een ander voorbeeld is het groeten van de partner voor elke sparoefening. “Daarmee toon je respect naar de ander. Je zegt: ik ga met je vechten, maar ik ga je niet bewust pijn doen en ga zorgen dat jij ook goed de oefening kunt doen. En als je klaar bent groet je af.”
Dennis noemt een bijzondere oefening: “Stilstaan, met je handen langs je lichaam, is voor kinderen enorm lastig. Dat trainen wij, want daardoor krijgen ze de rust die nodig is voor de volgende oefening. Maar ze krijgen ook de ruimte om los te gaan hoor.”
SPELENDERWIJS LEREN BIJ GEELHOED BALLET
Vanaf 2 jaar kun je lid worden bij Geelhoed Ballet in Zierikzee. Elly Geelhoed leert de jongste jeugd spelenderwijs luisteren naar muziek en ritmes.
“Ik zeg wat we gaan doen, zet de muziek aan en begin. Ik roep niet steeds alle kinderen bij me, want dan ben je zo tien minuten kwijt. Er zijn geen ouders bij, want anders trekken de kinderen daar steeds naartoe. Mocht er wel een moeder bij blijven, danst die mee. Want zodra iemand gaat zitten, doen kinderen dat ook.”
“Spelenderwijs leer ik ze luisteren naar muziek. Bij een vierkwartsmaat doen we bijvoorbeeld vier stapjes naar voren en klappen vier keer. We hebben veel liedjes, waarbij de kinderen goed moeten luisteren welke beweging ze moeten doen. Ik vind het ook leuk een verhaal te vertellen waarbij de kinderen alles uitbeelden. We zijn nog heel weinig bezig met de techniek. Anders vinden ze het oersaai. Spelenderwijs leren ze mooie gestrekte benen en lange lijven te maken.”
MOTORIEK
“Vooral de grove en fijne motoriek wil ik bij ze ontwikkelen. Dit doe ik bijvoorbeeld door combinatieoefeningen waarbij armen en benen samen moeten werken. Door te bewegen met meerdere delen van het lichaam stimuleer je de hersenen enorm.
Neuroloog Erik Scherder kan daar zo mooi over vertellen. Dan denk ik: ik ben toch wel supergoed bezig met iedereen! Je hebt sowieso veel plezier, maar wat het ondertussen nog allemaal eens extra doet.”
TOEKOMST
“De laatste dertig jaar heb ik mij behoorlijk ontwikkeld qua kinderdans. Ik heb dat ook veel op mijn opleiding gekregen. De jeugd heeft immers de toekomst. Veel kinderen blijven hangen en kiezen later voor klassiek of jazz. Ik heb een leerling die al 29 jaar bij mij danst. Nu komen haar dochters ook mee. Ik zie sowieso veel oud-leerlingen terugkomen met hun kinderen.”
“Af en toe zit er een jongetje bij, maar het zijn toch vooral meiden. Ik hoor best vaak dat papa het maar niks vindt dat zijn zoontje op dansles zit. Dan zeg ik: Papa, wil je dat hij net als jij op de dansvloer staat?”
BRUSE BOYS JO7-1 SPEELT AL WEDSTRIJDEN
Bij de meeste jongste jeugdteams zie je enthousiaste vaders die hun kind trainen. Bij JO7-1 van Bruse Boys is dat met Aart Maaskant en Perry Snoep niet anders. Al is wel bijzonder dat Perry ook nog eens trainer is van het eerste van NOAD’67 én de JO14 van Bruse Boys.
“Mijn zoon heet Aart, net als zijn vader dus, en Perry is de vader van Dylano. We vormen dit seizoen voor het eerst een duo. JO7 speelt op het veld 4-tegen-4. De jongste speler bij ons is 5 jaar. Er zijn clubs waar ze eerst alleen trainen tot ze zes jaar worden en dan met competitie beginnen. Wij kiezen ervoor te trainen en ook wedstrijden te spelen, zodat ze ook weten wat dat is. Ook al wordt er een keer dik verloren, als de penalty die elke speler na afloop mag nemen erin gaat, hebben ze voor zichzelf toch gewonnen.”
”Qua oefeningen is vrijwel alles op internet te vinden. De KNVB heeft ook een handige app, Rinus. En bij Bruse Boys hebben ze ook een informatieboek hoe ze de jeugdopleiding het liefste zouden willen zien. Maar eigenlijk heeft Perry al veel oefeningen in zijn hoofd zitten. Hij beschikt over papieren om de 1e klasse bij senioren te trainen.”
“Het geven van oefeningen is soms best lastig vanwege het grote onderlinge niveauverschil. Naast het plezier gaat het erom dat ze een bepaalde oefening zo goed mogelijk uitvoeren. Herhalen is belangrijk, zodat ze oefeningen herkennen. Tien van de tien oefeningen zijn met de bal. Slalommen, dribbelen, overpassen…. en afwerken! Want scoren, daar gaat het tenslotte toch om. En afsluitend een partij, niet te vergeten.”
AANSPOREN
“Ja, bij deze leeftijdsgroep komen nog wat extra dingen kijken, zoals het strikken van veters of het aansporen van spelers. De één wil nooit stoppen, terwijl de ander zegt ‘ik heb het koud’ of ‘duurt het nog lang’.”
“Sinds een maand trainen we in De Vanger in Bruinisse. Buiten wordt het te koud voor ze. Binnenkort begint ook de eilandelijke zaalcompetitie. Daar komen we dezelfde ploegen tegen als op het veld. Na de winterstop komt er een tweede JO7-team. Daar hebben we nu genoeg spelers voor.”