SPORTEN MET EEN HANDICAP

Draven & hardlopen, het kan dus doet Babette het

De vrijdagmiddag staat bij Babette Heijboer (19) uit Zierikzee gereserveerd voor paardrijden. Niets bijzonders zou je denken, er zijn zoveel jonge vrouwen die paardrijden. Ook Babette vindt het niet bijzonder want ze doet het al jaren en met veel plezier.

TEKST INGE HEUFF • BEELD MARISKA CATOR

Wel bijzonder is dat Babette cerebrale parese heeft met vierledig spasmen. Paardrijden is, net als veel andere dingen, voor haar dus zo eenvoudig nog niet. Haar moeder Janine voert het woord. Babette begrijpt alles, maar haar stembanden zijn ook door de spasmen aangetast en praten kost veel energie. “Babette rijdt al sinds ze zes jaar is bij Manege Balans in Dreischor”, vertelt Janine. “De manege is helemaal ingericht op mensen met een handicap. Zelfs als je helemaal niets kunt, leggen ze je op een huifbed tussen twee paarden en voel je de rustgevende cadans. Er is echt veel mogelijk, de mensen daar werken snoeihard en zijn superlief, nooit is iets te veel.”


Janine werkt op vrijdagmiddag, dus meestal gaat vader Jacco mee. Hij tilt Babette vanaf het opstapperron van haar rolstoel zo op Wodka, haar favoriete Haflinger. Vroeger zat Babette op een zogenoemd klittenbandzadel. Een dergelijk zadel kun je aanpassen aan de fysieke beperking van de rijder. Inmiddels zijn haar techniek en houding goed genoeg om met een gewoon zadel te rijden. Er zit wel een beugel voorop waar Babette zich aan vasthoudt als ze in draafgalop gaat. Een medewerker van de manege rent mee naast het hoofd van Wodka. “Stappen en draven kan ze al zelf, we zien dat Babette na al die jaren nog steeds vooruitgaat in haar mogelijkheden. Wel is ze na een uurtje paardrijden helemaal versleten, maar ze vindt het prachtig. En paardrijden is supergoed voor haar zithouding.”


Racerunnen

Twee jaar geleden startte Babette met een nieuwe sport: racerunnen. En stond ze op een zaterdagochtend in april 2017 voor het eerst in haar leven op haar eigen benen. “We werden benaderd of dit iets voor haar zou zijn. Racerunnen doe je op de atletiekbaan met een driewieler, vergelijkbaar met een loopfiets. Een riem zorgt ervoor dat je in de juiste houding blijft en je staat met beide benen goed op de grond.”


Voor Babette is dit extra inspannend omdat haar benen na een heupoperatie in een O-stand staan. Dat was nodig vanwege haar spasmen. Veertig meter lopen was voor haar echt een heel end, maar aan het eind van het vorig seizoen liep ze de hele 400-meterbaan in één keer. “Nu de winterstop voorbij is, zal het wel weer wennen zijn, inclusief de spierpijn. Want het is echt een les, met oefeningen en een spelletje. Maar ze heeft fans genoeg, de opa’s en oma’s en tante komen geregeld kijken en aanmoedigen. Dat heeft ze soms wel nodig, paardrijden gaat haar makkelijker af dan racerunnen.”


AV Delta Sport

Delta Sport is de enige Zeeuwse atletiekvereniging die racerunnen aanbiedt. Kinderen komen dus ook van buiten Schouwen-Duiveland naar de atletiekbaan in Zierikzee. “Er zijn genoeg mogelijkheden om met een fysieke handicap te sporten’’, vindt Janine. “Het is een kwestie van uitzoeken. Toen Babette nog op school zat, ging ze elke week zwemmen. Dat vond ze echt heerlijk. We zijn net verhuisd en als alle dozen zijn uitgepakt, gaan we kijken of we dat weer kunnen oppakken. Bewegen is goed voor iedereen, ook voor haar.’’

“Paardrijden is supergoed voor haar zithouding”

Cerebrale parese

Bij cerebrale parese zijn de hersenen niet in staat de juiste spanning aan de spieren door te geven en werken ze onvoldoende samen. Er ontstaan motorische stoornissen. Cerebrale parese kan vooral tijdens de zwangerschap ontstaan, maar ook tijdens de bevalling. Hersenvliesontsteking tijdens de vroege kindertijd is ook een mogelijke oorzaak.

90

Bij meer dan 90% van de mensen met cerebrale parese is ook sprake van spasticiteit.

DOEN WAT KAN

Het gezin Heijboer, Babette heeft een tweelingzus en een broer, is nuchter onder de beperkingen die Babette heeft. Janine: “We kijken wat kan en als het lukt doen we het. Babette ging vroeger naar de mytylschool in Goes. Nu werkt ze bij Brugzicht in Zierikzee en een dag in de week bij De Cirkel in Goes. Hoewel we het woon-werkverkeer niet meer vergoed krijgen, vinden we het belangrijk dat ze ook naar Goes kan gaan. Daar zit immers haar sociale netwerk.”

Deel dit artikel: