Vitaliteit is de basis om goed te kunnen functioneren op het werk. Daarom geven steeds meer werkgevers hoge prioriteit aan de gezondheid van de mensen op de werkvloer. En gezonde werknemers zorgen voor een gezonde organisatie. Ook de gemeente Schouwen-Duiveland heeft oog voor de vitaliteit van haar werknemers.
TEKST JOOP VAN DER LAAN • BEELD MARISKA CATOR
Kansen benutten om het zitten te beperken
De gemeente biedt een arrangement voor de sportschool en er is aandacht voor gezonde voeding in het bedrijfsrestaurant. Werknemers hebben bovendien eigen keuzemogelijkheden voor het inzetten van budget. En er zijn diverse extra faciliteiten.
Vorig jaar werd de verbouwing en herinrichting van het gemeentehuis afgerond. De insteek was vooral om te verduurzamen en de energie- en onderhoudslasten omlaag te brengen. De beschikbare ruimte voor de gemeentelijke organisatie is ingekrompen en de begane grond verhuurd aan externe organisaties. “De verbouwing en de inkrimping van het aantal werkplekken bood een uitdaging”, zegt coördinator Robert Schillemans. Hij was betrokken bij de projectgroep die samen met de architect en meubelleveranciers ideeën hebben ontwikkeld.
Flexibiliteit
“Op de kantoorverdiepingen is bouwkundig niets veranderd, maar we bieden wel de mogelijkheid om met verstelbare bureaus te werken. Het geeft veel diversiteit en gemak om naar eigen behoefte de werkplek in te richten en te gebruiken, zowel staand als zittend. Op de eerste verdieping is er een multifunctioneel bedrijfsrestaurant en flexibele werkruimten. Voor maximaal veertig medewerkers is geen vaste werkplek meer beschikbaar. Dit betekent dat veel medewerkers een werkplek delen”.
Daarnaast zijn er vergaderplekken ingericht met statafels, hoge en lage zitjes. Deelnemers kunnen naar eigen inzicht kiezen voor het gebruik van de ruimte, voor korte of lange duur. En ze kunnen kiezen tussen staan en zitten.
Europees kampioen
“Zitten is het nieuwe roken”, zegt Schillemans. Hij wordt daarin gesteund door de bekende neuroloog Erik Scherder die schreef over dit nieuwe gevaar voor de gezondheid. Ongeveer één op de drie Nederlanders zit meer dan 7,5 uur per dag. Daarmee zijn we Europees kampioen zitten. Volgens Scherder helpt het als mensen tijdens hun werkdag wat vaker gaan staan, de trap nemen in plaats van de lift of wat vaker op de fiets stappen.
Staand vergaderen
Blijven staan tijdens een vergadering, de gemeente heeft dit principe ook toegepast in vergaderruimtes. Het maakt dat mensen actiever deelnemen en het zorgt er ook voor dat vergaderingen een stuk korter duren.
Voor de medewerkers is het allemaal een mooie opstap naar fitheid, terwijl het voor anderen nog een brug te ver is.
Robert: “Fitheid blijft een eigen verantwoordelijkheid. Mensen zijn zeker positief over het gemak van de sta-zit-combinatie. Belangrijk is dat er minder Arbo-rapportages zijn vanwege lichamelijke klachten, die leiden tot het aanpassen van de werkplek.”
Schouwen-Duiveland zet derhalve een goede stap in de vitaliteit van de werknemers en andere gebruikers van het gemeentehuis.