Clubleven
WATERPOLO
Zeldzame wedstrijd
SPORTFAMILIE
Basketbalbroers vullen elkaar goed aan
TRAINERSTAAL
Trainers over hun passie voor sport
WATERPOLO
Zeldzame waterpolowedstrijd ZV Onderdak
Zwemvereniging Onderdak telt zo’n twintig waterpoloërs. Elke week wordt er getraind en slechts af en toe is er een recreatieve wedstrijd.
TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT
“Te belastend”, zo luidt het antwoord van waterpoloër Ruud van der Laar op de vraag waarom ZV Onderdak geen competitie speelt. “Er zijn weinig waterpoloteams in de buurt dus moet je veel reizen. En de wedstrijden zijn doorgaans op zaterdagavond.” In het weekend zijn veel zwembaden namelijk overdag ‘bezet’. Daarom probeert het waterpoloteam van ZV Onderdak ieder jaar een aantal recreatieve wedstrijden te spelen. Ruud, tevens voorzitter van ZV Onderdak: “We spelen tegen clubs om ons heen, zoals Vlissingen, Rozenburg en Numansdorp. Dat proberen we steeds wat uit te breiden.”
Begin dit jaar kwam De Zeehond uit Rozenburg op bezoek in Zierikzee. Op 27 maart is de returnmatch. De Zeehond was duidelijk de bovenliggende partij al uitte zich dat niet op het scorebord, want er werd geen stand bijgehouden. Ruud kijkt tevreden terug. “Het ging weer beter dan voorgaande keren. Het leuke van een echte wedstrijd is dat je er meer van leert dan trainingen. Het is heel anders. Je bent veel scherper en er wordt veel beter op de regels gelet door de scheidsrechter. Bij waterpolo zijn dat er nogal wat om te voorkomen dat er gekke dingen gebeuren.”
Watertrappelen
Opvallend is de enorme intensiteit van de sport. “Zeker als je tegenstander net wat sneller is en tactisch beter speelt. Dan is het niet alleen een uur lang watertrappelen, maar ook continu sprinten. Het spel is vergelijkbaar met basketbal en handbal waar het voortdurend op en neer gaat van goal naar goal. Bovendien hebben we een schotklok die ervoor zorgt dat er binnen 30 seconden op de goal van de tegenstander moet worden geschoten”, legt Ruud uit.
Het waterpoloteam ZV Onderdak bestaat voornamelijk uit heren boven de 40 jaar, maar er zijn ook enkele dames en jeugdspelers. Ruud: “Voor de jongeren was het hun eerste wedstrijd.” Het verklaart waarom de eigen clubscheidsrechter tijdens de wedstrijd regelmatig aanwijzingen geeft aan de jonkies.
Hoogtepunt
Klein hoogtepunt is de achterwaartse vrije worp van Lex Bolomey waaruit hij scoort. “Ja, sommigen beheersen mooie kunstjes die in een wedstrijd net het verschil maken, zoals achterwaarts gooien, met een stuiter op goal gooien of je vrij maken tussen twee verdedigers. Lex is een speler met zeer veel ervaring. Hij heeft in veel topclubs gespeeld, zelfs op Europees niveau. Van hem kunnen we veel leren.”
Zelf beleeft Ruud veel plezier aan het waterpoloën. “Toen het nieuwe zwembad kwam, heb ik ervoor gepleit het bad zo te maken dat er ook gewaterpolood kon worden. Dat is gelukt. Ik vind het een heerlijke sport en dus zwem ik graag iedere dinsdagavond mee.”
“Het leuke van een echte wedstrijd is dat je er meer van leert dan trainingen”
SPORTFAMILIE
Basketbalbroers vullen elkaar goed aan
Als het maar enigszins mooi weer is, gaan de broers Hart uit Burgh-Haamstede buiten basketballen. In de voortuin staat een basket. Martijn (16 jaar): “Daar zijn we bijna elke dag wel bezig. Speel ik met mijn broers Pascal en Sander onderling partijtjes. Soms doen we oefeningen die we ook op trainingen krijgen.” Martijn speelt bij Mevo’80 U18; de tweelingbroers Pascal en Sander (15 jaar) zitten in U16. “Maar omdat we krap zitten met spelers, doet Sander ook vaak met ons team mee. Hij traint ook mee bij U18. Pascal wilde dat niet.”
Hij geeft toe extra kritisch op zijn broer te zijn. “Doordat we thuis basketballen, weet ik wat hij kan, maar dat laat hij niet altijd in wedstrijden en op trainingen zien.”
Bij het laatste straatbasket-baltoernooi in Zierikzee vormden de drie broers samen één team. Er werd weliswaar niet veel gewonnen, maar ze vulden elkaar wel goed aan. Martijn: “Sander is goed in de aanval zoeken. Pascal is sterk in verdedigen en zelf vind ik dat ik een goed overzicht heb. Het was hartstikke leuk om samen te spelen.”
Er is overigens ook nog een vierde broer in huize Hart: Jeroen (18 jaar). Die heeft, hoe kan het anders, eveneens gebasketbald. Martijn: “Bij de U14 is hij gestopt.” Hebben de vier basketballende broers het van hun vader? “Nee, mijn vader heeft altijd gevoetbald.”
Trainerstaal
Een paar uur in de week of bijna fulltime. Als vrijwilliger of betaalde job.
Eén ding hebben ze gemeen: vol passie brengen ze hun kennis en liefde voor de sport over op anderen. Drie trainers aan het woord.
GINA KEMMEREN (23 JAAR)
GV DELTA SPORT
MARC BERREVOETS (46 JAAR)
MZC'11
FRÉDÉDERIC MULDER (36 JAAR)
ZELTECH
‘Alleen zondag geef ik geen les’
“Ik geef als zzp-er 24 uur in de week les bij Delta Sport. Dat is sinds 3 jaar toen ik van het CIOS kwam. Het is erg leuk les te geven aan zeer diverse groepen van jong tot oud. Er is steeds een andere uitdaging. Ik geef allereerst kind- en oudergym. Als 3-jarige ben ik zo ooit zelf begonnen, toen gaf mijn moeder les. De speelbaan geeft de kinderen veel prikkels om te klimmen, klauteren, rollen en zwaaien.
Dan is er bodygym. Dat zijn vooral ouders van turnsters die soms lang geleden zelf hebben geturnd en aan hun conditie en lenigheid willen werken. Ik geef ook les aan een groep turnsters die nog maar pas gestopt zijn. Die turnen niet meer op wedstrijdniveau, maar willen wel vrij turnen. Verder geef ik op twee dagen les aan de recreatieve gym- en turngroepen van 4 t/m 12 jaar. Daar kan ik talenten scouten! En dan train ik ook nog de preselectie en ben ik hulptrainer bij de A-selectie. Bij die laatste ben ik 12 uur actief. Dat betekent dat ik alleen zondag niet in de turnhal ben.”
‘Soms krijgen ze huiswerk: YouTube’
“Allebei mijn dochters, Yaïza en May-Britt, voetbalden en als ex-voetballer is het logisch dat ze je vragen om een keer een training te verzorgen. Inmiddels ben ik aan het derde seizoen bezig als vaste trainer. Voor oefeningen put ik deels uit eigen ervaring. Ik heb de hele jeugd bij v.v. Zierikzee gezeten en nog een paar jaar in het 2e. Verder praat ik met andere trainers en zoek ik op internet. We trainen veel op afwerken, de inspeelbal, aannames en bewegen zonder bal. De conditie gaat daar automatisch in mee. Samen met Lucien Vroegh geef ik twee keer in de week training aan MO17-1, zeg maar de B-meiden. We hebben geen verdeling hoofd en assistent, we doen het echt samen. Lucien en ik weten ons fanatisme denk ik goed over te brengen. Soms krijgen ze ‘huiswerk’. Moeten ze spelsituaties zoeken op YouTube. Zo willen we ze bewuster van het spelletje maken en hun spelinzicht vergroten. Ze beter leren voetballen en er een hecht team van maken, dat geeft de meeste voldoening. Ik vind dat ze goed vooruit zijn gegaan.”
‘Het gaat bij mij om het sociale’
“Bijna vijftien jaar ben ik kick- en thaibokstrainer bij Zeltech. Leo ’t Mannetje en ik zijn de hoofdtrainers. Op maandag- en vrijdagavond train ik de gevorderden en wedstrijdmensen. Ik ben gecertificeerd om scheidsrechter te zijn of te jureren. Je kunt papieren voor iets hebben, maar belangrijker vind ik hoe je met mensen omgaat. Het gaat niet alleen om het lesgeven, maar juist ook om het sociale. Iemand die verlegen binnenkomt, helpen met zijn zelfvertrouwen. Of iemand helpen met afvallen, zodat die zich sterker voelt. Zelfverzekerd zijn, heeft effect in de maatschappij, bijvoorbeeld als je moet solliciteren. Ik wil mensen naar een hoger niveau tillen. Het mooiste is ze te zien groeien. We trainen op lenigheid, buik-, arm-, been- en nekspieren. Een deel van de groep bokst wedstrijden. Voor mij zijn het al winnaars als ze die ring binnenstappen. Dan moet je een enorme focus hebben: je tegenstander in de gaten houden, zelf aanvallen én ook nog eens naar mij als coach luisteren.”