Columns
Column Lijf & Leed
Jongeren lopen verhoogd risico op blessure aan voorste kruisband.
Column SportZeeland
Eerste acht levensjaren van kind zijn cruciaal.
Column Voeding
Voeden of vullen? Werken aan betere bouwstenen voor je lichaam.
Lijf & Leed
Join(t) Forces-programma
Het voorjaar nodigt uit weer lekker buiten te gaan sporten. In deze tijd zie je op de sportvelden de pupillen met eenzelfde enthousiasme rondrennen als de koeien die weer de wei in mogen. Maar ook de volwassenen komen weer vaker in beweging, wat in het begin van het seizoen tot een verhoogd aantal blessures leidt. De benen blijken dan vaak toch wat strammer en slapper te zijn geworden en kunnen toch niet alles wat het hoofd ingeeft. Zonde om het seizoen met een valse start te beginnen. Een blessure is natuurlijk nooit fijn, maar sommige blessures kunnen een bedreiging zijn voor je verdere sportloopbaan.
De afgelopen periode is in de media veel aandacht besteed aan blessures van de voorste kruisband. Aanleiding hiervoor is dat Memphis Depay deze blessure heeft opgelopen en direct ontstond de nationale discussie of hij het EK voetbal deze zomer nog kan halen. Het is algemeen bekend dat er voor het herstel een periode van ongeveer 9 maanden staat. Dan is hij dus niet op tijd hersteld. Maar er zijn voorbeelden van voetballers die na 6 à 7 maanden weer op het veld stonden en dat geeft blijkbaar hoop.
Zelden is alleen de voorste kruisband aangedaan. Vaak is er ook sprake van letsel van kraakbeen, meniscus en/of andere kniebanden. Wist u dat een groot deel van deze sporters binnen 2 jaar dezelfde blessure opnieuw oploopt!
Kortom, dit soort knieblessures veroorzaken een heleboel ellende. Welke zich niet alleen beperkt tot een maandenlange revalidatie, maar bij amateursporters er ook vaak toe leidt dat ze niet terugkeren in de sport. Voorkomen is dus nog belangrijker dan genezen!
Wist u dat jongeren tussen de 12 en 18 jaar een verhoogd risico hebben op deze blessures? En dat met name meisjes in deze groep oververtegenwoordigt zijn? Daarom bieden wij sportverenigingen het Join(t) Forces-programma aan. Dit programma verlaagt het risico op ernstige knieblessures met 50 procent!
Het programma bestaat uit een warming-up waarin alle relevante aspecten worden getraind. Door deze warming voor elke training en wedstrijd te doen zorg je niet alleen dat je wedstrijd klaar het veld op gaat, maar ook dat je automatisch elke keer op de juiste wijze kracht en coördinatie traint. En daarmee het risico op blessures aanzienlijk verlaagt.
Daarnaast worden de spelers gescreend op een verhoogd risico, bijvoorbeeld door zwakte van de heupspieren. Deze spelers krijgen een aanvullend oefenprogramma om deze risico’s te verkleinen.Hockeyclub Schouwen-Duiveland start dit veldseizoen met het Join(t) Forces-programma, zodat de kinderen op een veilige wijze en met plezier hun sport kunnen blijven uitoefenen. Want jong geleerd is oud gedaan!
Job Leeuwangh, fysiotherapeut Fysant, Zierikzee
Column
Eerste acht levensjaren van kind zijn cruciaal
In de eerste editie van SD SPORT zette ik het bewegingsonderwijs centraal op Schouwen-Duiveland. Nu zijn we inmiddels een aantal edities verder en geniet ik elke keer weer van de leuke inhoud van dit magazine, met afwisselende verhalen over het belang van bewegen en een gezonde leefstijl. En daar zit ‘m nu juist de kruks: het belang van bewegen in relatie tot gezondheid.
Het lijkt alsof we nog steeds onvoldoende beseffen dat een goede motorische ontwikkeling in de eerste acht levensjaren van het jonge kind cruciaal is. Daarin wordt mede de basis gelegd voor de rest van je leven. De overdrachtssnelheid van signalen van de linker- naar de rechterhersenhelft en andersom, wordt in die fase ontwikkeld. Dit wordt positief gestimuleerd door veel fijn en grof motorisch bewegen.
En dit doen de kinderen op Schouwen-Duiveland onvoldoende goed en te weinig. Dit blijkt uit de eerste resultaten van een meting die onder leiding van SportZeeland, de buurtsportcoaches van SMWO en studenten van het CIOS en HZ Sportkunde zijn uitgevoerd. De resultaten zijn alarmerend en vragen om directe actie.
Meer aandacht voor planmatig bewegen, vaker buitenspelen, meer beweegtussendoortjes, bewegen leren, zodat ook de cognitie verbetert. Laat kinderen kennismaken met een veelzijdig beweegaanbod, zodat ze ook breed motorisch ontwikkelen. Wat mij betreft vraagt dit om keuzes. Nee, niet alleen van de politiek, ook van het onderwijs, de ouders en de samenwerking met de sport- en beweegaanbieders.
Pak de handschoen op en zorg ervoor dat ook de
kinderen van Schouwen-Duiveland gezond opgroeien!
Patrick Vader
SportZeeland
Column
Voeden of vullen?
Zo, onze eerste column voor SD SPORT. Vanuit onze achtergrond als diëtist, sportvoedingsdeskundige, fysiotherapeut, psychotherapeut, T.O.P.-sporttrainer en kennis over stress, orthomoleculaire en hormonale interventies willen wij je op het verkeerde been zetten rondom aannames over ‘gezonde’ voeding.
Voeding bepaalt in hoge mate je fitheid en welzijn. Werkdruk, stress, vermoeidheid en ziekten, we proberen ze op allerlei manieren te voorkomen. Hoe belangrijk voeding is voor je gezondheid wordt vaak onderschat. Ons lichaam is een prachtig fysiologisch systeem bestaande uit miljarden cellen. Deze cellen worden regelmatig vernieuwd: om de paar dagen, zoals de binnenkant van je mond en spijsverterings-kanaal, anderen om de paar maanden, zoals in je botten en spieren. Weer andere cellen moeten jaren mee kunnen gaan.
Elke cel die vernieuwd wordt, moet het voor wat zijn bouwstenen betreft doen met dat wat uit de voeding beschikbaar is. Zoals de kwaliteit van de beste aannemer afhankelijk is van de bouwmaterialen die hij tot zijn beschikking heeft, werkt dit ook zo met ons lichaam. Eet je voornamelijk rotzooi dan bouw je een krakkemikkig lijf op. In onze columns zal het daarom regelmatig gaan over de betere bouwstenen.
En dan is er nog het probleem van overgewicht. Wereldwijd zijn er tegenwoordig meer mensen met overgewicht dan dat er met ondergewicht zijn. Daarbij zijn de adviezen die vanuit de reguliere wereld gegeven worden gebaseerd op gemiddelden. En dat is in onze ogen een beperkt en soms zelfs gevaarlijk concept. Jarenlange ervaring heeft ons doen inzien dat begeleiding op persoonlijk niveau het meest effectief is. We zijn allemaal een beetje anders en uniek. Onze adviezen zijn gebaseerd op de unieke verschillende typologie van mensen gebaseerd op DNA-onderzoek. Dan begrijp je ook waarom de ene wel afvalt van een eiwitrijk dieet of vasten, terwijl een ander met hetzelfde voedingsadvies van ellende en de honger tegen de muren opkruipt.
Kortom, stof te over en ruimte voor discussies of meedenken. Je kunt reageren via info@schottenco.nl. Tot die tijd vooral lekker genieten van je eten en zet je maar vast schrap. We gaan de boel eens lekker opschudden!
Coriene Lodder & Carel Schott
Eigenaren Schott & Co; een landelijk opererend opleidings-instituut op het gebied van leefstijl, sport en vitaliteit