INTERSPORT ZIERIKZEE: VAN HARDLOPEN OP DE WEG NAAR TRAILRUNNING

Intersport Zierikzee heeft een ruim assortiment schoenen en kleding voor hardlopers. Ook trailrunners kunnen aan de Grevelingenstraat terecht. Eigenaar Bas van Boven over de groeiende populariteit van trailrunning.

“De overstap van hardlopen naar trailrunning kan een confronterende ervaring zijn. Bij een halve marathon kun je vrij makkelijk een tempo van 5 minuten per kilometer aanhouden. Maar bij trailrunning kan het zomaar gebeuren dat je op een klim in de duinen naar lucht moet happen met een tempo van 10 minuten per kilometer.

Trailrunning is een populair alternatief voor ‘weg’lopers. Je kunt dezelfe afstanden lopen als op de weg en ontdekken dat het veel meer van je zal vergen. De hoogteverschillen en het ruwe terrein verhogen de fysieke uitdaging. Op de bekende weg is voorspelbaarheid troef: je weet wat je te wachten staat. Trails stellen je van begin tot eind voor verrassingen en veranderen per seizoen. Een trail daagt je continu uit en is een fantastische manier om het beste uit jezelf te halen en zelfvertrouwen op te doen.

De laatste jaren groeit het aantal deelnemers aan georganiseerde trailruns met 43 procent, en ook het aantal nieuwe trails groeit snel.”


Mentaal

“Racen over onverharde paden is zwaar en je zult jezelf meer op moeten peppen dan op de weg. Het is een mentale uitdaging. Belangrijk is dat je goed weet waaraan je begint als je je tanden in een trail gaat zetten. Verdiep je in de trail, hoe ziet het parcours eruit, wat is het hoogteverschil en past het bij je huidige niveau? Je kunt altijd een keer aansluiten bij meer ervaren trailrunners, zoals B-Running, waarmee wij een samenwerking hebben. Iedere deelnemer aan een lespakket bij hun, zoals ‘Start to Trailrun’, krijgt bij ons korting op kleding en schoenen. Ook organiseren we samen clinics, bijvoorbeeld over voeding.”


Analyse voeten

“Belangrijk is de schoenkeuze: de schoen kan je trail maken of breken. Hardloopschoenen kopen is altijd al lastig omdat iedereen unieke voeten heeft en een schoen een massaproduct blijft. Wij kunnen een analyse maken van jouw voeten, zowel statisch als dynamisch. Zo komen we tot een advies op maat: welke schoen past het beste bij jouw voet. Voor ieder type voet hebben we een schoen. Ook de keuze van een drinksysteem vereist aandacht. Een bidon is op ruwe paden makkelijk verloren. Verder zijn er diverse accessoires, zoals gps-horloges, waarmee je de afgelegde route en je prestaties kunt bekijken.”

“Het belangrijkste is genieten! Trailrunnen is vaak minder competitief. Kijk om je heen en geniet van de natuur en alles wat trailrunnen zo leuk maakt.”


INTERSPORT ZIERIKZEE

Grevelingenstraat 6,
Zierikzee, 0111-411 111

www.intersport.nl


OP PAD MET EEN WANDELCOACH: ‘IK HELP MENSEN DE REGIE WEER TE PAKKEN’

Ben je tevreden over je leven? Ben je blij met de keuzes die je maakt of zou je dingen willen veranderen? Vragen die iedereen zichzelf zou moeten stellen volgens Marianne Ketting uit Bruinisse, maar echter zelden doet. Sinds 2011 is ze naast haar baan bij SMWO actief als wandelcoach. “Zelfreflectie is moeilijk dus daar help ik bij. Ik houd mensen een spiegel voor.” Een wandelinterview langs het Grevelingenmeer bij Bruinisse.

Wat doet een wandelcoach?

“De naam suggereert dat ik het wandelen coach, maar dat is niet zo. Ik ga wandelend met mensen in gesprek. Buiten is er vrije ruimte, zijn stiltes niet vervelend, maar juist bruikbaar. Als wandelcoach stel ik vragen die iemand zichzelf zou moeten stellen, maar meestal niet doet.”


Hoe weet jij de juiste vragen te stellen?

“Ik ben van origine maatschappelijk werker en kan dus een goed hulpverleningsgesprek voeren.”


Wat is een vraag die ieder zichzelf zou moeten stellen?

“Dat is: ‘Ben ik tevreden? Wat voor cijfer geef ik het leven, mijn werk, mijn privéleven?’ De ziekte van deze tijd is dat alles een 10 moet zijn, terwijl ikzelf maar zelden momenten van een 10 meemaak. Toch ben ik een tevreden mens. Je kunt best een periode van een 4 of een 5 hebben, als je maar het vertrouwen hebt dat je terug kunt gaan naar een 8. Ik focus op waar mensen verandering in zouden willen. En dat benader ik positief, want dat werkt.”


Met welke vraag open je een
wandelgesprek?

‘Wat brengt je hier?’ Het antwoord daarop biedt een aanknopingspunt voor het verdere gesprek. Waar wil iemand aan werken? Waar wil je echt verandering in brengen? En nogmaals: ik kijk vooral naar wat goed gaat bij mensen. Van daaruit komt de energie voor verandering. Ik geef geen adviezen, ik geef inzichten. Ik houd mensen een spiegel voor.”

(We zijn aangekomen op een splitsing: links een brede verharde weg en rechts een smal onverhard bospaadje.) “En op dit punt vraag ik altijd welke kant ze op willen: kiest iemand voor de verrassing of voor overzichtelijkheid. Aan de hand van die keuze ga ik verder in gesprek. Centrale vraag is: ben je tevreden over de keuzes die je maakt in je leven?” 


Is er tegenwoordig meer behoefte aan coaches dan tien jaar terug?

“Ja, mensen hebben meer tijd en geld en willen allemaal het ‘100 procent gelukkig zijn’ halen. Sommigen zijn niet eens ontevreden, maar willen een kwaliteitsslag in hun leven maken. Of er zijn mensen van 40 tot 60 jaar die de balans in hun leven opmaken en denken: wat wil ik verder nog met mijn leven? Ben ik wel gelukkig?” 


Tijd en geld, dan zijn de zorgen toch weg?

“Dus niet. Alle mensen zijn in de basis op zoek naar veiligheid. Daar hoort ‘verbinding’ en ‘verbonden zijn’ bij: het er mogen zijn. Dat is onze eeuwige zoektocht. Ook mensen die het financieel goed op een rijtje hebben, kunnen bijvoorbeeld ‘verbinding’ met andere mensen missen. Die stellen ook de vraag: doe ik er als mens toe?”


Deze tijd vraagt nogal wat van mensen: social media, werkstress, keuzestress, 24-uurseconomie… 

“Deze tijd geeft alle mogelijkheden om van alles te doen, maar je bepaalt nog altijd zelf wat je wel of niet doet. Leg het probleem niet bij het aanbod, maar neem zelf de verantwoordelijkheid. Wat wil jijzelf? Dat is beheersbaar. Mijn mantra is: het gaat er niet om wat je overkomt, maar wat je er vervolgens mee doet. Wat weerhoud je van veranderen? Waarom zeg je ‘ja’ tegen dingen waar je eigenlijk ‘nee’ tegen wil zeggen? Ik help mensen de regie weer te pakken.”


Kun je een voorbeeld noemen van een succesverhaal met iemand?

“Iemand die bijvoorbeeld een relatie niet meer ziet zitten, maar door eenvoudige inzichten toch de draad oppakt in plaats van eruit te stappen. Ik ervaar dat als een succesmomentje. Een huwelijk bestaat uit twee verschillende mensen en dat is niet altijd feest. Dat hoort ook bij die ‘100 procent tevredenheid’ die we willen, maar dat is nu eenmaal niet altijd zo.”


Waaruit bestaan jouw klanten?

“De verdeling is ongeveer 70 procent vrouw, 30 procent man. Ze zijn van alle leeftijden. Van jongere meiden met een eetstoornis – een specialisatie van mij – en alle leeftijden daarna. Rouw is ook een specialisatie. In onze samenleving vinden we één jaar verwerking wel ‘genoeg’, terwijl na een jaar het echte verdriet en gemis pas begint. Eenzaamheid is ook een probleem waarmee mensen bij mij komen. En dat zijn niet alleen ouderen, maar mensen als jij en ik, waar je het ook helemaal niet aan ziet. Ook heb ik mensen met suïcidale gedachten die denken: ik doe er niet toe. Maar klanten zijn vooral mensen die geen groot probleem hebben, een verbeteringsslag willen maken, maar alleen niet weten hoe of wat.”


Eigenlijk zou iedereen een wandel­maatje moeten hebben?

“Dat zou al veel oplossen. Sinds begin september organiseer ik op vrijdagen groepsgesprekswandelingen. Aan de hand van een programma en opdrachtjes gaan mensen met elkaar in gesprek. Ideeën uitwisselen, dingen bij elkaar herkennen. De wandeling kost 10 euro. Het mooiste is mensen te laten ervaren hoe leuk het is wandelend met elkaar in gesprek te gaan én dat mensen het daarna ook blijven doen! Sommigen beginnen, mede ingegeven door de reclame, aan een fitnessabonnement. Zonder zich af te vragen of het wel bij ze past. Komt niets van terecht. Wandelen is de meest toegankelijke manier van gezond bewegen. Je hoeft geen sportief type te zijn. En het is de aanzet tot nog meer bewegen. De natuur en haar geluiden geven ons automatisch rust. Dan kun je dingen op een rijtje zetten, tot jezelf komen. Wandelen daagt je uit de weersomstandigheden te trotseren. Je wordt een blijer mens van buitenzijn en
bewegen. Wandelen geeft mij zoveel dat ik dat anderen graag als cadeautje wil meegeven.”


En als het nu heel hard regent?

“Het enige moment dat ik een gesprek afblaas, is als het zo hard stormt dat je elkaar niet verstaat of als er onweer is. Verder is het aan de ander. Regen brengt ons juist in contact met de natuurlijke elementen. Brengt je in het hier en nu. En dat is het enige gedeelte in je leven waar je vat op hebt! Wat geweest is, kun je niets meer aan doen. En wat komt, moet je maar afwachten. Maar als je ziet hoeveel mensen wegvluchten van de realiteit door de auto te pakken. Ach, je zult een keer natregenen…”


WANDELCOACHING SCHOUWEN-DUIVELAND

Marianne Ketting, Bruinisse

www.wandelcoachingsd.nl


Deel dit artikel: