FREESTYLE WINDSURFER RICK JENDRUSCH: 

‘Zoveel mogelijk kinderen het water op krijgen’

De Kabbelaarsbank, in het midden van de Brouwersdam, is dé plek voor Rick Jendrusch. Hij werd er geboren, groeide er op, ontwikkelde zich er tot topsporter en werkt er nu als leidinggevende bij Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam. Ooit wil hij de zaak overnemen van zijn ouders Pieternel en Uwe. “Ambitie is dat zoveel mogelijk kinderen in Zeeland aan watersport gaan doen. Dat dat vanzelfsprekend wordt.”

TEKST JBARRY HAGE • FOTO ERNESTA VERBURG

GEZIN

Precies op de plek waar nu het Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam is gevestigd, op de Kabbelaarsbank, werd Rick Jendrusch 24 jaar geleden geboren. Zijn ouders woonden boven de zaak. “Ik denk dat ik een van de weinigen ben die op de Brouwersdam is geboren.” Officieel heet zijn geboortegrond dus Ouddorp, maar hij voelt zich vooral Zeeuw. “Toen ik 1 jaar was, zijn we naar Scharendijke verhuisd.”

Rick bracht zijn jeugd voornamelijk door in en rond het bedrijf op de Brouwersdam. Verstoppertje spelen tussen de surfzeilen, krabben vangen, zeilen, surfen, vissen… “Het was voor mij en mijn vriendjes hier één grote speelplek.”

Veel jongens die er toen werkten, werken er nog steeds. “Surfjongens die destijds zestien, zeventien jaar waren en waar ik enorm tegen opkeek. Ze plaagden me een beetje, voedden me deels op. Daar bouw je een enorme band mee op. Ik werk dus nu eigenlijk met heel veel vrienden en dat is superleuk.”

 

OPLEIDING

Na zijn middelbare school studeerde Rick marketing, communicatie en eventmanagement aan het Johan Cruyff College in Roosendaal. Hij kon er zijn topsportcarrière als freestyle windsurfer daar goed combineren met school. Dat betekende niet te vroeg beginnen vanwege een goede nachtrust en op tijd naar huis zodat er getraind kon worden. “In de school zat een fysiotherapeut, diëtist, sportpsycholoog en fitnessruimte. Daar kon je onder schooltijd naartoe, zodat je dat niet erna hoefde te plannen. Als ik een trainingskamp in het buitenland had, volgde ik lessen via Skype.”

“Ik denk dat ik een van de weinigen ben die op de Brouwersdam is geboren”

BEROEP

Zijn studie kan hij tegenwoordig dagelijks in de praktijk brengen, want een van zijn hoofdtaken is marketing en evenementen. Verder is hij leidinggevende over de hele breedte van het bedrijf. “En ik spring bij als het bijvoorbeeld heel druk is in het restaurant of de surfshop.” 

Hét event is uiteraard Dam-X, dat van 9 t/m 13 oktober voor de vijfde keer zal worden gehouden. De eerste twee edities deed hij nog zelf mee, maar het evenement is zo gegroeid dat surfen én organiseren niet meer samengingen. “Dan doe je het allebei maar half. Als ik iets doe, wil ik er volledig voor kunnen gaan.”

Het is tevens de reden dat hij als freestyle windsurfer is gestopt met deelname aan de World Tour. Zeven jaar reisde hij over de hele wereld en richtte zich vol op het surfen. In 2018 raakte hij echter geblesseerd, ging meer werken en nadenken over zijn verdere toekomst. “In het begin vond ik het hele circus rondom wedstrijden al mooi, maar als je dat kent, gaat het maar om één ding: winnen. Dat kan alleen als ik mij 365 dagen per jaar op windsurfen zou richten. Dan zou ik het werk, dat ik zo leuk vind en ook mijn toekomst is, moeten laten gaan.”

Ondanks dat hij gestopt is als topsporter, blijven leuke uitstapjes op zijn pad komen. Zo was hij afgelopen mei een weekend in Oostenrijk om een show te geven. Diezelfde maand zat hij voor een fotoshoot in Hawaï. “Dat was voor een merk dat mij nog steeds sponsort. Ik ben voor hen nog net zo waardevol, want ik kan nu makkelijker een week mee voor een shoot dan ten tijde van mijn actieve carrière.”

SPORT

Met twee sportieve ouders werd sporten in huize Jendrusch gepromoot. Moeder Pieternel deed onder andere aan zeilen, windsurfen, voetbal en tennis. Vader Uwe was actief met windsurfen en hardlopen. Ook broer Tom en zus Anna doen veel aan sport. Op 4-jarige leeftijd kreeg Rick zijn eerste surfles. In tegenstelling tot wat zijn latere carrière doet vermoeden, was die eerste kennismaking met de sport niet bepaald een succes. “Het was koud en vermoeiend. Nee, ik vond het niet echt leuk.” 

Pas op 11-jarige leeftijd sprong de vonk over. 

“Dat was met een schoolreisje naar ons bedrijf op de Brouwersdam. Ik vond het opeens supertof, had ook meer kracht om het zeil uit het water te hijsen. Vanaf toen surfte ik zodra er wind stond. Soms begon ik in het weekend om 9.00 uur ’s ochtends en moesten mijn ouders, als ze ’s avonds naar huis wilden, mij van het water halen.” 

Aansprekende resultaten volgden elkaar in rap tempo op: wereldkampioen jeugd (2009 en 2011) en Europees kampioen jeugd (2010). In 2011 debuteerde hij als freestyle windsurfer bij ‘de grote jongens’ op de PWA World Tour. De hoogste klassering behaalde hij in 2017: dertiende. “Het ging echt heel goed, maar daarna raakte ik geblesseerd aan mijn schouder.” Op de European Freestyle Pro Tour eindigde hij al die jaren steeds rond de vierde, vijfde plek. 

Nu hij tegenwoordig niet meer veelvuldig in het buitenland vertoeft, woont hij op zichzelf in Noordwelle. “Dat had eerder geen zin. Een maand weg, dan weer een week. In totaal zat ik zes maanden in het buitenland.” Fanatiek sporten doet hij nog volop. Zodra er wind staat, is hij met zijn plank op het water te vinden. En twee à drie keer per week bezoekt hij de sportschool.

VOEDING

“De laatste vier jaar ben ik steeds bewuster met voeding bezig. Op den duur moest ik om nog beter te worden alles aangrijpen.” Ook al heeft hij een punt achter zijn sportcarrière gezet, gezond eten blijft hij: veel eiwitten, niet te veel koolhydraten, weinig vet en suikers, veel groenten en fruit. “Ik eet wat vaker vis en niet te veel vlees: in plaats van 200 gram neem ik 100 gram, dat is voldoende. Verder drink ik eigenlijk alleen water of koffie. Uiteindelijk voel ik me hierdoor veel vitaler. Zo’n proces heeft wel even zijn tijd nodig.” Hij legt zichzelf overigens geen restricties. “Ik neem heus wel een keer pizza ofzo, want ik sport toch wel genoeg. Het gaat altijd om de juiste balans.” 

AMBITIES

ijn surfambities zijn gestild. “Ik ben tevreden met wat ik heb gedaan. Natuurlijk had ik ooit wereldkampioen bij de volwassenen willen worden of naar de Olympische Spelen willen gaan.” De toekomst van Rick ligt in het bedrijf waarin hij verder wil doorgroeien. “Over een aantal jaren zou ik het over willen nemen, al moet ik daarbij ook rekening houden met mijn broer en zus.”

Grote ambitie van Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam is dat het in Zeeland heel normaal wordt dat je aan watersport doet. “We willen kinderen het water op krijgen. Dat scholen in plaats van gymles in een zaal één keer in de week gaan windsurfen, zeilen, suppen... Net zoals ze in Oostenrijk gaan skiën met gymles.”

Persoonlijk wil Rick ook graag jonge, fanatieke windsurfers helpen. “Dat kan door coaching, ze te motiveren en door mijn ervaringen te delen. Vroeger hebben andere mensen mij geholpen en nu help ik graag de nieuwe generatie. We organiseren hier NK’s zodat ze wedstrijdervaring kunnen opdoen. Hoe leuk is het om als kind een medaille aan je oma of op school te kunnen laten zien?”

Uiteraard is hij opgelucht over het niet doorgaan van het project Brouwerseiland. De gemeenteraad van Schouwen-Duiveland trok in mei de politieke steun in. “We hebben ons uiterste best gedaan deze spot te behouden. Het was enorm zonde geweest als dit mooie stuk verloren zou zijn gaan en er zoveel parkeer- en windsurfmogelijkheden zouden wegvallen.”

Deel dit artikel: