Bewegingen
Symposium SD Vitaal
SD Vitaal organiseerde 14 december het event ‘Fit en Vitaal Ouder Worden’
OldStars voetbal
Wandelvoetbal heet voortaan OldStars voetbal.
Column Lijf & Leed
Op supermarktsafari met voedingsdeskundige Coriene Lodder
Column SportZeeland
Patrick Vader: sportvereniging als oplossing voor ons zorgprobleem?
Verantwoord alchoholschenken
Leer als club / barvrijwilliger verantwoord alcohol te schenken
Column SportZeeland
Patrick Vader: sportvereniging als oplossing voor ons zorgprobleem?
Event
Symposium Vitaal Ouder worden
Op donderdag 14 december organiseerde Schouwen-Duiveland Vitaal het evenement ‘Fit en Vitaal Ouder Worden’ in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Er was een vitaliteitsmarkt en aansluitend een avondprogramma met diverse sprekers, waaronder Olympisch volleybalkampioen Bas van de Goor (foto).
Het event was volledig gewijd aan het bevorderen van welzijn en vitaliteit. Het programma was gericht op het ondersteunen van een gezonde levensstijl met een specifieke focus op het ouder worden en het versterken van fysieke, mentale en emotionele gezondheid.
Vitaliteitsmarkt
Om 16.00 uur werd het event geopend met een vitaliteitsmarkt, waar je een scala aan stands vond van lokale organisaties die informatie gaven over allerlei onderwerpen met betrekking tot vitaliteit, zoals gezonde voeding, leefstijl, valpreventie en aangepast sporten voor ouderen. De markt duurde tot 18.00 uur en was zonder aanmelding vrij toegankelijk.
Avondprogramma
Om 19.00 uur was de aftrap van het avondprogramma met drie inspirerende sprekers die zowel lokale als landelijke bekendheid genieten.
Ronald van Dongen uit Dreischor – vanuit de gemeente actief geweest bij het opzetten van SD Vitaal – vertelde over zijn herstel na een ernstige ziekte. Door het verbeteren van zijn leefstijl heeft hij zijn belastbaarheid proberen op te bouwen. Een aangrijpend verhaal met mooie voorbeelden over hoe je zelf kan werken aan het terugvinden van je vitaliteit.
Olympisch kampioen
Bas van de Goor was jarenlang een bekend gezicht in de volleybalwereld. Olympisch kampioen geworden in 1996 kreeg hij in 2003 te maken met suikerziekte type 1. Hij zag dat sporten een positieve invloed had op zijn suikerwaarden. Dit was voor hem de trigger om zijn foundation op te zetten met als doel mensen met diabetes aan het sporten en bewegen te krijgen. Hij nam de toehoorders mee in het verhaal hoe je met diabetes zelf kan werken aan het fitter en vitaler worden.
Jaap Jongbloed
Derde spreker was Jaap Jongbloed, bekend van diverse tv-programma’s. Jongbloed heeft een passie voor gezond ouder worden. Hij legde uit waarom hij een quote van Erik Scherder zo pakkend vindt: blijf moeite doen, daag jezelf uit! Zijn uitdaging is op zoek te gaan naar manieren om lekker lang gezond te blijven en toch volop te genieten. Hij ging ook in op de balans tussen verstand en vertier.
Netwerken
Na de presentaties was er een interactieve paneldiscussie met de mogelijkheid vragen te stellen of uitleg te krijgen. Ook was er gelegenheid om te netwerken.
Voetbal
Nieuwe impuls voor OldStars voetbal
Wandelvoetbal heet voortaan OldStars voetbal. Met de nieuwe naam wordt gehoopt een grotere doelgroep aan te spreken. De regels blijven hetzelfde: niet rennen en geen slidings, hoge ballen of fysiek contact. Op zaterdag 25 november gaven FC de Westhoek en s.v. MZC’11 gezamenlijk een demonstratietraining op sportpark Den Hogen Blok in Zierikzee om OldStars voetbal te promoten.
Hans Verkaart (oud-speler van v.v. Zierikzee) doet sinds mei 2023 mee bij s.v. MZC’11. “Ik werd gevraagd eens mee te doen, maar ik hield het afhankelijk af. Ik dacht: walking football, is dat wel iets voor mij? Ik loop nog af en toe hard en bovendien heb ik vroeger gevoetbald en dan ren je. Toch heb ik uiteindelijk een keer meegedaan en ik was meteen verkocht. Ik vond het echt hartstikke leuk.”
Athletic Skills Model
Hans is zo enthousiast dat hij de opstartcursus OldStars volgde in Culemborg. “Daar zat van alles: tennis, voetbal, jeu-de-boules, hockey… OldStars richt zich op meer dan alleen voetbal. Kern is dat je op oudere leeftijd in beweging blijft met iets wat je leuk vindt.” De cursus richtte zich onder andere op het verantwoord aanbieden van spelvormen volgens het Athletic Skills Model (ASM). Dit betekent dat er aandacht is voor veelzijdig bewegen met een goede warming-up met balans- en strekoefeningen. Daarna volgt een partijspel.
60-plussers
Doel van OldStars is om – in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds – 60-plussers in beweging te krijgen. Naast de gezondheidswinst is er ook een ander doel: de oudere senioren hebben iets om naar uit te kijken en van na te genieten.
Al een handvol jaren is er wandelvoetbal bij FC de Westhoek (zondagmorgen), terwijl er sinds vorig seizoen ook bij s.v. MZC’11 (vrijdagavond) een groep actief is. Tijdens de officiële kick-off op 25 november waren er zestien deelnemers. “Daar is sowieso een extra lid uit voortgekomen voor MZC. De groep moet nog wat groter, zodat het ook door kan gaan als er een paar niet zijn. Ik ga zeker nog wat oud-teamgenoten van vroeger benaderen om ze over de drempel te krijgen.”
Inmiddels is het OldStars voetbal eilandelijk breed gepromoot. “Bij alle clubs op het eiland is het OldStars voetbal gepromoot om het in hun eigen kernen te ontwikkelen. Ik hoorde positieve berichten vanuit SKNWK en SV Duiveland om er wat mee te gaan doen”, is Hans optimistisch.
Interesse in OldStars voetbal?
• André Kort (s.v. MZC’11): apkort122@gmail.com
• Nico Kind (FC de Westhoek): seniorencommissie@fcdewesthoek.nl
Lijf & Leed
Op supermarktsafari
Het zal je niet ontgaan zijn: er is een probleem in Nederland met overgewicht. Onder volwassenen gaan we richting de 60 procent en voor kinderen 25 procent. Wereldwijd zijn er meer mensen met overgewicht dan met ondergewicht. Hoe komt dit nou? Een simpele vraag met een complex antwoord. Wat veel interessanter is, wat kun je er zelf aan doen?
Waar onderzoekers het over eens zijn, is dat koolhydraten in de vorm van suikers de echte ‘bad guys’ zijn. Wellicht meer dan de doctrine van de gedemoniseerde vetten. Voor wat betreft je safari door de supermarkt is de eerste stap niet zo moeilijk. Smaakt iets naar snoep? Dan is het ook snoep. Vermijd frisdranken en quasi-gezonde tussendoortjes die overlopen van de suikers. Dat heb je niet nodig en het kost je veel geld. Binnen een week ben je gewend aan ‘gratis’ water. Kinderen worden schandalig beïnvloedt met dubieuze marketingstrategieën. Pubers moeten de tactieken van influencers doorzien die slechte producten sluiks promoten. Fabrikanten mogen tientallen verschillende namen gebruiken voor suiker. Onze Warenwet zit op zijn minst vreemd in elkaar. Wees zelf kritisch op alles met een schreeuwerige verpakking en etiketten met een woud aan ingrediënten.
Er spelen grote financiële belangen in de levensmiddelenindustrie. Alsof geldelijke winst belangrijker is dan gezondheidswinst. In Brussel lopen meer lobbyisten rond vanuit de industrie dan dat er parlementariërs zijn. En het lijkt toch op een brevet van onvermogen van onze overheid om de btw op gezonde producten niet te verlagen en een suikertaks in te voeren? Er zijn landen waarin dit aangetoond werkt en de ongezonde consumptie afneemt.
In onze praktijk Schott&Co begeleiden we regelmatig mensen met overgewicht. Dat ontstaat niet alleen door slecht en veel eten. Stress, onwetendheid, slaaptekort, bewegingsarmoede, gemakzucht en financiële armoede spelen ook een rol. Goed het hele verhaal opnemen en mensen zelfsturend en verantwoordelijkheid bijbrengen, zijn belangrijke punten binnen onze aanpak.
Het teveel aan gewicht is nooit in een paar maanden ontstaan, dus kies op de weg terug ook voor meer tijd. Bouw een smaakvolle band op met echt voedsel en neem tijd om te genieten van eten. We leren onze cliënten wegwijs in het woud van voeding en consumptie. En het zal daar nog een tijd lang duister en donker blijven. Wij zijn niet voor ‘ontbossing’ maar hier mogen wel ‘een aantal boompjes gekapt worden’ om een ander licht op de zaak te laten schijnen.
Coriene Lodder, voedingsdeskundige SCHOTT&CO
Column
Sportvereniging als oplossing voor ons zorgprobleem?
Tijdens een onlangs gehouden landelijk sportdebat met de mogelijke nieuwe sportwoordvoerders van het nieuwe kabinet, stond het functioneren van sportverenigingen centraal. Belangrijke vragen waren: wat is er nodig om de huidige verenigingen te ondersteunen in hun functioneren? Hoe zouden we dit het beste kunnen doen? Hoe houden we de sportaccommodaties beter op peil en zorgen we ervoor dat ze beter worden gebruikt? Hoe kan de sportsector bijdragen aan het reduceren van de zorgkosten en het verlagen van de werkdruk in de zorgsector.
Allemaal kansen om ons als sportverenigingen naar voren te schuiven… Echter het signaal dat wij als SportZeeland maar al te vaak horen, is dat de sportverenigingen moeite hebben met het vinden van bestuursleden, organisatorische vrijwilligers en train(st)ers. De vraag stellen is hem beantwoorden. Als bovenstaande allemaal van de sportsector wordt gevraagd, dan zullen we ze ook écht moeten gaan helpen.
In het debat zijn suggesties meegegeven aan de sportwoordvoerders, waarvan we hopen dat deze voorstellen worden meegenomen in het aanstaande coalitieakkoord. Er is onder andere gepleit voor minder rompslomp in de wet- en regelgeving. Meer hulp vanuit de overheid bij moeilijke vraagstukken. Extra subsidies vanuit onder andere de zorgsector om in professionals te kunnen investeren die de verbinding maken vanuit de sport met de zorg. Investeren in professionele hulp vanuit de gemeente om meer inwoners in beweging te houden. Zorg ervoor dat we het leuk houden met elkaar en dat we zorgen voor een uitdagend en veilig sport- en beweegklimaat in onze gemeentes. Wie neemt hiertoe initiatief?
Patrick Vader
SportZeeland
Preventie
Verantwoord alcoholschenken
In de amateursport speelt de derde helft een belangrijke rol. Vaak gaat dat gepaard met een biertje. Clubs en barvrijwilligers kunnen hier op een verantwoorde manier mee omgaan om negatieve excessen te voorkomen.
Dennis Paauwe, preventiewerker bij de gemeente Schouwen-Duiveland, raadt verenigingen daarom aan iedere barmedewerker een IVA-training te laten doen. “Deze training duurt 2 uur, is bij de vereniging zelf en is kosteloos”, aldus Dennis.
Onderwerpen die aan bod komen zijn: effecten en risico van alcohol (middels een kennisquiz), informatie over de nieuwe Alcoholwet uit 2021 en verantwoord alcoholschenken.
Moeilijke situaties
Dennis: “We besteden ook aandacht aan het omgaan met lastige situaties. Wat als een bekende van de barvrijwilliger alcohol komt halen en opdringerig is als hij/zij geen nieuw glas meer van jou meekrijgt?”
Volgens de Alcoholwet moet er minimaal één leidinggevende zijn met de Verklaring Sociale Hygiëne of een barvrijwilliger die een Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA) heeft gehad. De training levert een certificaat op met onbepaalde geldigheidsduur, waarna iemand zichzelf een gekwalificeerd barmedeweker mag noemen. Er is geen examen of toets.
Interesse? Neem contact op met Dennis Paauwe via b.p.paauwe@emergispreventie.nl of 06- 11 77 05 38