Bewegingen
Solofietstocht voor KWF
Roy Bogaert fietste voor het goede doel 300 km alleen door de provincie.
Gezonde kantine bij Brû
Bruse Boys wordt in kleine stapjes een steeds gezondere kantine.
Column Lijf & Leed
Diëtiste Sanne Gudde over goede voornemens.
Zwemmen voor goed doel
Hans Smid uit Zierikzee zwom met Maarten van der Weijden.
Nieuwe regisseur SD Vitaal
Jaco Vleeshouwer is de nieuwe regisseur SD Vitaal.
Column SportZeeland
Patrick Vader: Juist nu hebben we elkaar nodig!
Goed doel
Solofietstocht voor het goede doel
Zondag 7.00 uur op de wielrenfiets stappen om na 300 km ‘s avonds om 19.00 uur terug te keren. Roy Bogaert uit Zierikzee trok 5 juli solo door de provincie: Grevelingendam, Philipsdam, Oesterdam, Kruiningen, ‘s Heerenhoek, rondje Zeeuws-Vlaanderen, Arnemuiden, Stormvloedkering, Burgh-Haamstede, Renesse, Scharendijke en Kerkwerve.
Met deze tocht haalde Roy 1.689 euro op voor KWF Kankerbestrijding. “Vanwege corona waren allerlei grote evenementen, zoals Alpe d’HuZes en Delta Ride for the Roses afgelast. Voor KWF vielen enorme inkomsten weg”, aldus Roy, wiens vader Eddie (ex-voorzitter van Delta Ride for the Roses) vervolgens ‘Zeeland in actie’ opzette. “Idee is dat middels individuele acties alsnog geld wordt opgehaald. Daaraan wilde ik meedoen. Mijn beide ouders hebben kanker gehad.”
Code geel
Naast de afstand vormde vooral de stevige wind een uitdaging. Het was een solotocht dus bescherming van collega-wielrenners ontbrak. “Het was bar en boos, maar desondanks vond ik een goede cadans van trap en ademfrequentie. In het laatste deel werd ik als verrassing vergezeld door ploegmaatjes van de Vecchio’s. Dat was ook het punt waarop de wind eindelijk eens echt in het voordeel ging draaien”.
Roy, bestuurslid van Wielerronde Zierikzee en oud-winnaar van de Ronde van Burgh-Haamstede, zat decennialang niet meer op de fiets om een paar jaar terug weer te beginnen. Vanwege corona stapte hij steeds vaker op de wielrenfiets. “Door het vele online vergaderen had ik behoefte naar buiten te gaan. Mijn basis was dus al vrij goed.”
Certificaat
Gezonde kantine bij Bruse Boys
Met eenvoudige stapjes heeft v.v. Bruse Boys voor een steeds gezondere kantine gezorgd. Daarbij wordt de vereniging gecoacht door Team:Fit, onderdeel van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Bestuurslid Anne-Marie Roth: “Het gaat om simpele dingen, zoals het water bovenin de koeling zetten in plaats van bier, een volkoren tosti en iets vegetarisch aanbieden.” Op de bar staan snoepgroentes die geleverd worden door TBK Bruinisse en Organic Brothers uit Sirjansland. Daar staat ook een waterkan. “Hoewel we ook flesjes verkopen, hebben we dat gedaan zodat de jeugd sneller een glaasje pakt. Die limonade kopen ze na de wedstrijd toch wel.”
Certificaat
Aan de vereisten voor het bronzen certificaat voldoet Bruse Boys inmiddels. Vanwege corona is die echter nog niet uitgereikt. De club wil doorpakken naar zilver en goud. De frituurpan verdwijnt niet.
Anne-Marie: “We hoeven niets te laten. Het is én-én. Je biedt voor alles een gezonder alternatief. De volkoren tosti gingen gelijk al vanaf het begin net zo snel op als de witte. Naast de roze koeken verkopen we ook een Hero notenkoek.” Meer fruit en meer zuivel, zoals Optimel en chocomel zonder suiker, zijn enkele vervolgstappen.
Lijf & Leed
Goede voornemens
Het is niet niks, de wereld waar we nu in leven. Werk/school, sporten, vrienden, familie, huishouden, een gezin... We proberen allemaal de ballen hoog te houden, terwijl de wereld weer langzaam dichtgaat. En daarbij proberen we ook nog op onze gezondheid te letten. Leggen we de lat te hoog voor onszelf?
Leefstijl is afhankelijk van vele factoren en bewust of onbewust ben je er altijd mee bezig. Gezond eten, sporten, minder stress en voldoende rust op zijn tijd is belangrijk, maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. En dat terwijl juist in de huidige tijd gezondheid een van de meest besproken onderwerpen is. Voeding is een van die factoren die onder de loep wordt genomen bij het veranderen of aanpassen van je leefstijl. Wat je doel ook is, bedenk wat je hiervoor nodig hebt en wat je hiervoor eventueel moet laten.
Ik vind het mooi om te zien hoe patiënten in de praktijk beetje bij beetje hun leefstijl aanpassen, waardoor zij zich nieuwe gewoontes eigen maken. Persoonlijke doelen stellen kan (nog meer) motivatie bieden en ik geef ze graag dat extra zetje. Zodra iemand vertrouwen krijgt in zijn of haar eigen kunnen, ben je al een eind op weg. Stiekem haal ik daar soms zelf inspiratie uit! Want ook al ben ik zelf diëtiste, gewoontes sluipen er al gauw in en zijn soms lastig te doorbreken.
We gaan een nieuw jaar tegemoet. Tijd om na te denken over nieuwe doelen, over wat je anders of júist hetzelfde wil blijven doen. Is dat dat halve uurtje wandelen na het avondeten? Vaker ‘nee’ zeggen tegen anderen en daardoor ‘ja’ tegen jezelf? Weekboodschappen doen en hierdoor meer structuur in je eetpatroon? Of toch trainen voor de Kustmarathon? Wat je voornemen ook is, ik wens je een gezond, sportief en gelukkig 2022 toe.
Wist je trouwens dat we in onze diëtistenpraktijk veel verschillende doelgroepen behandelen, waarvan sinds 2020 ook post-Covid-19 patiënten? Deze doelgroep kan terecht bij de fysiotherapeut, ergotherapeut en diëtist voor ‘herstelzorg’. Een energie- en eiwitrijk voedingspatroon is hierbij van belang. Samen kijken we naar mogelijkheden om te kunnen voldoen aan een spoedig herstel.
Sanne Gudde, diëtiste bij Diëtheek Zeeland
Column
Juist nu hebben we elkaar nodig!
Dat de coronapandemie voor velen onder ons te lang duurt en veel onzekerheid biedt, is een understatement. Dit wordt ook steeds zichtbaarder in de sport-sector. Vrijwilligers en bestuurders dreigen af te haken door het ontbreken van perspectief. Wedstrijden en trainingen zijn stopgezet, waardoor het enthousiasme en de verbondenheid in verenigingsverband afneemt. En dit was nu juist de kracht van sport!
Daarom doe ik bij deze een oproep aan alle sport- en beweegorganisaties, vrijwilligers om zich in te blijven zetten, om onze inwoners te laten bewegen. Blijf vooral geloven in dat het binnenkort weer kan en mag en dat we elkaar dan juist weer nodig hebben.
Onlangs is in de Tweede Kamer een motie aangenomen om te onderzoeken of sport als essentiële sector kan worden aangemerkt. Aanleiding hiervoor zijn de oplopende cijfers uit de landelijke Sportdeelname Index. Normaal gesproken beweegt ruim de helft van de bevolking in november een of meerdere malen per week. Nu geeft 29% van onze inwoners aan door de maatregelen minder te zijn gaan bewegen. En 24% is zelfs gestopt met sporten. Ruim 26% voelt zich fysiek en mentaal minder fit. Dit zijn cijfers en ontwikkelingen waar ik niet blij van wordt.
Als sportsector hebben we al meerdere malen laten zien over veerkracht en veel creativiteit te beschikken. Juist nu moeten we de voorbereidingen treffen om onze inwoners weer in beweging te brengen. Inspireer en help elkaar en zorg ervoor dat de kracht van sport binnenkort weer zichtbaar is en dat onze inwoners er weer plezier aan beleven.
Patrick Vader, SportZeeland