Natuurlijk
Zwoegen in het zand
TEKST BARRY HAGE • VIDEO VIMEO • BEELD SD SPORT
Op een regenachtige septembermiddag rijden Dinand van Eijk, Johan Hendrikse en Ronald Quist (van links naar rechts) een trainingsrondje op het Patrick Tolhoek MTB-parcours. Ze presenteren de nieuwe cluboutfit. De route in Boswachterij Westerschouwen behelst 8,7 km en draagt de naam van de Nederlands mountainbikekampioen van 1998. De Zeeuwse mountainbikevereniging X-Treme gebruikt het parcours voor wedstrijden, clinics en individuele trainingen. Het behoort tot de meest populaire mountainbikeroutes van Nederland.
“De groepstrainingen voor de jeugd zijn in Goes, Vlissingen en Hulst”, aldus secretaris Jan Slager. “De oefenparcoursen daar zijn specifiek voor technische trainingen en zijn kunstmatig aangelegd”, vult penningmeester Johan Hendrikse aan. “Daar hebben we bijvoorbeeld trapjes en ‘drops’; dan spring je van verschillende hoogtes naar beneden.”
Jan: “Er is ook een Rio-afdaling met houten trapjes, nagemaakt van de Olympische Spelen. Ik slik drie keer als ik bovenaan sta, maar anderen nemen hem zo.”
Het parcours in Burgh-Haamstede kent uitsluitend natuurlijke elementen, zoals afdalingen, steile hellingen, boomstronken, boomwortels… “En het is vooral heel zanderig”, aldus Johan. Daarom onderhoudt X-Treme het Patrick Tolhoek MTB-parcours al jaren. Johan: “Staatsbosbeheer zorgt voor de materialen, zoals houtsnippers en maaisel. Alleen wat afkomstig is uit het bos mogen wij gebruiken voor op de meest zanderige paden.” Graag zouden beide bestuursleden meer materialen tot hun beschikking willen hebben. “Nu is het vaak te weinig”, klinkt het eensgezind.
Jan: “Regen zoals vandaag helpt ook. Het zand klinkt in en wordt hard, het maaisel en houtsnippers vermengen zich met het natte zand, dat gaat composteren en houdt vervolgens weer water vast. Dan duurt het weer een tijdje voor de paden weer losser worden en dat maakt het rijden dus makkelijker.”
Zeker voor onervaren rijders kan mul zand een gevaar opleveren. De eerste week van de coronaperiode moest het openbare parcours noodgedwongen afgesloten worden.
Johan: “Het was een droge periode en vanwege corona zochten veel meer ongeoefende mensen het parcours op. Binnensporten mocht immers niet meer. Na enkele ongelukken ging het parcours dicht. Vanwege veiligheid, maar ook omdat mensen een makkelijker route buiten de paden zochten en dat mag vanzelfsprekend niet. Onze renners weten wel wat te doen bij een zanderige helling. Bovendien geven we binnen de club valtrainingen.”
Jaarlijks is in Burgh-Haamstede een nationale jeugdwedstrijd en is er een wintercompetitiewedstrijd voor jeugd en senioren, dat tevens het Zeeuws Kampioenschap is. Voor dergelijke wedstrijden wordt het bestaande parcours in goed overleg met Staatsbosbeheer her en der uitgebreid. Dan worden extra uitdagingen gezocht. Jan: “We hadden een keer een graspad met een boom waar je omheen moest en waar ook nog een boomwortel zat. Een heel technisch stukje waar een heleboel bikers moeite mee hadden.”
Jan Slager en Johan Hendrikse, bestuursleden van ATB Team X-Treme.
‘Onze renners weten wat ze moeten doen bij een zanderige helling’