Onderwijs
OBS STAPELHOF (RENESSE):
Kleine school met groot sportaanbod
Een vakleerkracht gymnastiek, de daily mile én naschoolse sportactiviteiten. OBS Stapelhof in Renesse laat zien hoe je als kleine school toch werk kan maken van goed bewegingsonderwijs. “De kwaliteit van de gymlessen is vele malen beter en de kinderen zijn enorm enthousiast”, aldus directeur Ingrid Bijlsma.
TEKST BARRY HAGE • BEELD SMWO
TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT
Hoe kunnen we het beschikbare budget om de werkdruk te verlagen het beste benutten? Als het schoolteam van OBS Stapelhof zich over die vraag buigt, wordt besloten het in te zetten voor een vakleerkracht gymnastiek. Zelfs leerkracht Floortje van der Spek van groep 7/8, die nog recent een gymopleiding volgde, roept er het hardst om.
Directeur Ingrid Bijlsma: “Juist zij weet hoe belangrijk gym is, wat het inhoudt en hoe lastig het is het goed te doen onder de gegeven omstandigheden. We gaan met de bus naar de sporthal in Burgh-Haamstede en hebben maar één keer in de week een uur gym, dan wil je ze daarin wel het beste geven dat er is. Voorheen moest de leerkracht het omkleden in de gaten houden, maar ook op tijd een en ander klaarzetten voor de les. Als leerkracht op een basisschool ben je net een goochelaar: je moet zoveel ballen in lucht houden en daar was gymnastiek er ook een van.”
Oplossing
Via Ronald van Dongen, regisseur Vitaal Schouwen-Duiveland bij de gemeente, en Anouk Dalebout van SMWO komt er een oplossing: Linda de Vlieger van de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (CALO) in Zwolle wordt een paar uur per week ingezet als buurtsportcoach/vakleerkracht. Mede door de samenwerking met Vitaal Schouwen-Duiveland gaat Linda een paar uur per week aan de slag.
Naast het verlagen van de werkdruk verhoogt het ook de kwaliteit van het gymonderwijs. Ingrid: “Schoenmaker blijf bij je leest, het is hún vak. Leerlingen krijgen gedegen bewegingsonderwijs, waarbij iedere minuut benut wordt. En op een uitdagende manier voor ieder kind op elk niveau. Laatst met Sinterklaas had Linda een zaal vol cadeautjesactiviteiten. De kar waarop normaal de matten staan, was de stoomboot die voortgetrokken moest worden. Met een soort katapult konden ‘cadeaus’ omgeschoten worden. Te gek. Zoiets lukt ons niet. Als je een gymzaal naast school zou hebben, zou je iets meer mogelijkheden hebben eerder wat klaar te zetten.”
De leerlingen zijn er heel blij mee. “Linda en Anouk stralen enorm veel plezier uit. Kijk, als je als leraar met de kinderen in de bus hebt gezeten, is dat toch net wat anders. En bijkomend voordeel is dat docenten langs de kant hun leerlingen rustig kunnen observeren.”
The daily mile
Bijzonder is dat er nu een constructie is waarbij de vakdocent tevens buurtsportcoach is en zo allerlei andere activiteiten kan organiseren. Op donderdag is er in de middag de zogenoemde daily mile, waarbij de leerlingen een korte pauze hebben om de benen te strekken en het brein wakker te schudden. In dit kwartier worden een aantal rondjes (hard)gelopen met als doel blije en fittere kinderen. Anouk Dalebout van SMWO: “De impact kan enorm zijn. Niet alleen de conditie van de kinderen, maar ook hun concentratieniveau, stemming, gedrag en algehele welzijn kan vooruitgaan.”
Ingrid: “Idee is dat zodra een docent merkt dat de klas eraan toe is, de kinderen mee naar buiten neemt. Daily, dagelijks dus. Dat is nu nog niet zo, maar in elk geval dus wel op donderdag. Ik loop zelf ook mee! Mijn hardloopschoenen staan hier klaar.”
Pleinactiviteiten
Op donderdag zijn er bij OBS Stapelhof verder naschoolse activiteiten. Ingrid: “Het is geheel vrijblijvend: iedereen mag komen en gaan wanneer die wil. Ondanks dat het weer nog niet heeft meegezeten, is er veel animo. De gymles, the daily mile en naschoolse activiteiten. We hebben maar zeventig leerlingen en dan zou je dit normaliter niet voor elkaar krijgen, maar het lukt hier dus wel.”
Ingrid is verheugd dat Linda vanaf februari, naast haar taken als buurtsportcoach, meerdere dagen op school zal zijn, omdat ze als extra onderdeel van haar opleiding een minor basisonderwijs gaat doen. “Dan gaan we natuurlijk dapper gebruikmaken van haar expertise!”
Toekomst
Hoe ziet de toekomst van de inzetbaarheid van een buurtsportcoach/vakleerkracht eruit? “Omdat we maar drie groepen hebben, kan ik niet zo iemand aanstellen. Het zou mooi zijn als we het bewegingsonderwijs en andere beweeginitiatieven kunnen optimaliseren vanuit Stichting Obase en in samenwerking met Vitaal Schouwen-Duiveland.” Er zijn plannen een regioschool te vormen voor Haamstede, Renesse en Scharendijke. “Eén gebouw met een sportaccommodatie, waar ook sportclubs bij aansluiten. Dat is de wens, zeker als je weet dat bewegen zo belangrijk is.”
‘Je merkt dat veel ouders uit de horeca komen’
Naast bewegen besteedt basisschool Stapelhof ook aandacht aan gezonde voeding. Elke dag staat er een fruitmand voor de kinderen in de klas. Dit wordt gesubsidieerd vanuit het project EU-Schoolfruit.
Directeur Ingrid Bijlsma: “Laatst had ik voor mijn klas bleekselderij in hele kleine stukjes gesneden en gezegd dat ik had gelezen dat je pas na vijftien keer proeven kan zeggen of je iets lust. Kinderen zijn nieuwsgiering en gaan het proberen: de een een miniem hapje, de ander een hele stengel. Het gaat erom dat ze ermee in aanraking komen.”
De school wordt niet elk jaar ingeloot om mee te doen aan het schoolfruitproject, maar geld dit zelf te financieren is er niet. “Gelukkig nemen de meeste kinderen fruit mee van huis. Je ziet dat veel ouders in de horeca werken en dat voeding dus belangrijk is. Als je ziet wat ze soms in hun lunchpakket hebben! Leuke doosjes met vakjes met dadels en nootjes... En wat hier met kerst op tafel komt, ongelooflijk.”
Kinderen bewustmaken, daar gaat het om. “En niet te fanatiek, want dat werkt niet. Op woensdag hebben we tostidag. Eerst met een klas, daarna met de hele school. Op den duur kwam er ook tomatenketchup op tafel, waarop een leerling zei: juf, weet u wel hoeveel suiker daarin zit? Zo leer je met elkaar dat toch maar niet te doen, dus doen we geen tomatenketchup meer.”