Freerunnen bij Delta Sport: ultiem vrijheidsgevoel

Wie was als kind geen fan van apenkooien? De moderne variant ervan heet freerunnen en wordt twee keer in de week beoefend bij turnvereniging Delta Sport in Zierikzee. Trainer Boris Odinot (22 jaar): “Freerunnen geeft een enorm vrijheidsgevoel en je leert grenzen verleggen.”

TEKST BARRY HAGE • FOTO SD SPORT

Salto’s, over obstakels springen, klimmen, vallen, rollen… freerunnen is een spectaculaire en uitdagende sport. “En niet gevaarlijk”, benadrukt freeruntrainer Boris Odinot. “Juist omdat het risicovol kán zijn, doe je geen dingen die je niet kunt. Oefenen begint laag bij de grond. Een achteroversalto kan ik zonder risico uitvoeren, omdat ik die al zo vaak geoefend heb. Ja, er zijn ongelukken gebeurt omdat mensen aan kranen hingen en salto’s op randen van gebouwen maakten. Ik zie dat niet als freerunnen, dat is gewoon dom.” 

Twee keer in week geeft Boris training in Laco aan zo’n zestig kinderen, de meeste in de leeftijd van 8 tot 12 jaar. “Je hoeft helemaal niet goed te zijn, dat is het hele idee van deze sport. Als het voor jou al een overwinning is om op een bijzettafeltje te springen, prima. Een ander ziet op een hoge kast springen zonder handen te gebruiken als uitdaging.”

Sommigen ziet hij snel grote stappen vooruit maken. “Een jongen kwam binnen en kon niet veel. Zie ik hem vier weken later staand op de vloer een backflip maken. Dat is een salto achterover.”

Het maken van flips komt overigens normaal pas later aan bod komt. Bij Delta Sport niet. “Al op de eerste training kunnen we ze een sideflip leren, omdat we een superzachte turnzaal hebben en een blokkenbak.”


Parkour

Wie zich verdiept in freerunnen, komt al snel de term ‘parkour’ tegen. “Die twee sporten liggen dichtbij elkaar. Parkour gaat meer om functionaliteit, zo snel mogelijk van a naar b, en freerunnen is meer creativiteit, show. We doen bij Delta Sport allebei. Alle basistrucjes, zoals over een hekje springen, horen bij parkour. Dat is puur functioneel. Je moet eerst de basis kunnen voordat je bijvoorbeeld een draai in een sprong gaat maken”, legt Boris uit.

Aan wedstrijden doet Delta Sport niet mee. “Die zijn er niet veel en het niveau is meteen vrij hoog. En hoe wordt freerunning beoordeeld? Ik vind het knapper hoe iemand mooi van een misstap hersteld, dan dat iemand een perfecte run loopt.” Wel is er interne wedstrijd geweest, zodat de kinderen aan ouders konden laten zien wat ze hadden geleerd. Naast oefenen in de de zaal probeert Boris elke vakantie een buitentraining te doen. “Als ze dan een achteroversalto doen, vinden mensen dat geweldig.”


Inspiratie

Houden computergames doorgaans kinderen juist van het bewegen af, bij Boris werkte het andersom. Hij werd getriggerd door videogame Assassins Creed. “Daarin klim je over muren en spring je van daken. Toen dacht ik met m’n vrienden: dit gaan we buiten doen!” Pas via YouTube ontdekken ze dat wat ze doen een naam heeft: freerunnen. “We waren in het begin slecht, want we durfden niks. Van een dakje afspringen? Als je dat niet met matten hebt geoefend, is dat best eng. Pas toen we bij Laco in de zaal konden trainen, ging het opeens superhard.”

Inmiddels is Boris een ware ambassadeur van de sport geworden. Naast de wekelijkse trainingen bij Delta Sport geeft hij freerunles bij de naschoolse opvang, zoals recent bij de Jan Wouter van den Doelschool in Zierikzee. “Met kasten, bankjes, judomatjes, stoelen en muren leer ik ze de basistrucjes. Dat zijn series van zes weken.” Bovendien is hij voor de KNGU actief om de sport ook elders in Zeeland van de grond te krijgen. 


Lifestyle

Voor Boris is freerunnen een soort lifestyle. “Mijn vrienden en ik zorgen dat we altijd sportschoenen en een joggingbroek aan hebben. Wie weet kom je onderweg een mooie uitdaging tegen.” 

Of hij normaal over straat kan zonder overal klimobjecten en obstakels in te zien? “Nu je het zegt, eigenlijk niet! Altijd kijk ik naar muurtjes of ik er overheen zou kunnen komen, hoe de grip is. Altijd analyseren. Bij een rotonde in Zierikzee kan ik het nooit laten dat ene sprongetje over het fietspad te maken. Om precies goed te landen op het randje, dat kun je nooit genoeg oefenen.”

Dat uitgerekend freerunnen de sport is die bij Boris past, is geen toeval. Als drukke tiener kon hij nauwelijks stilzitten en klom hij overal op. Bij zijn leerlingen ziet hij ook een groep ‘probleemkinderen’. “Die vinden het bij ons fijn, want het is minder streng, je mag druk zijn en hebt vrijheid.” 

“Superzachte zaal en blokkenbak zijn ideaal om te oefenen

Lucht- en Ruimtevaarttechniek

Boris Odinot zit in de eindfase van zijn studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek. “Een raket is het machtigste wat de mens kan maken. Vliegtuigen zijn elegant, maar raketten hebben brute kracht. Om dat onder controle te houden, vind ik vet. Datzelfde heb je bij freerunnen: proberen op hoge snelheid een route af te leggen langs allerlei obstakels en toch controle houden. Dat je niet meer denkt, maar in een flow komt. Het leukste is als iemand achter je aanzit. Dan voel je de adrenaline en ga je, en hard ook. Soms doen we tikkertje in een zaal vol objecten. Je moet reageren op wat de tikkers doen. Als je dan via een mooie actie net wegkomt... dat is super.”

2003

Freerunnen is in 2003 ontstaan en komt voort uit parkour, dat zijn oorsprong kent in Frankrijk. Parkour stamt af van een ontsnappingstechniek van een Franse marineofficier uit de Vietnam­oorlog. Freerun-uitvinder Sebastien Foucan had in 2006 een rol in de James Bond-film Casino Royale. De Internationale Gymnastiek Federatie (FIG) stemde begin december in om officiële wereldkampioenschappen te gaan organiseren.

Butterfly-flip

Net zo spectaculair als de sport zijn de termen die erbij horen:

  • Vaults: techniek om over obstakels heen te komen.
  • Monkey/kong: sprong over een obstakel waarbij beide handen op het obstakel geplaatst worden en de benen tussen de armen gaan.
  • Flips: salto’s, zoals de backflip, sideflip, frontflip en butterfly-flip. 
  • Catleap: sprong richting muur, waarbij je aan de rand blijft hangen.
  • Precision jump: sprong waarbij je op een bepaald punt landt.
  • Roll: rol die je maakt om de klap na een sprong op te vangen.

Deel dit artikel: